Miercuri, 4 martie a.c., studenţii Facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) au discutat despre libertatea de exprimare în mass-media şi limitele ei penale. Dezbaterea, care a început la ora 14:00, i-a avut ca invitaţi pe asist. univ. dr. Carmen Moldovan de la Facultatea de Drept a UAIC, Olivian Moroşanu, avocat în Baroul Iaşi şi Mihaela Munteanu, jurnalist la Radio Iaşi. Evenimentul a fost organizat în amfiteatrul II.6 de departamentul Seminare & Conferinţe (SC) din cadrul asociaţiei The European Law Students’ Association Iaşi (ELSA).
Dezbaterea a pornit de la opiniile specialiştilor prezenţi despre atacul terorist săvîrşit la sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo” din Paris şi problemele cauzate de mass-media. „Modul cum a fost tratat subiectul se poate aprecia ca fiind o infracţiune de insultă, pentru că fapta de a discredita sau de a calomnia anumite principii şi valori fundamentale pentru comunitate nu poate fi acoperită nici măcar de denumirea de pamflet sau satiră sub care se publică acel articol”, a precizat Olivian Moroşanu, avocat în Baroul Iaşi. De asemenea, a mai vorbit despre cadrul legal din România ce prevede exercitarea limitată a dreptului la libertatea de exprimare şi a identificat în Codul Penal anumite infracţiuni întîlnite în practică care interferează cu acesta. „Una dintre infracţiuni este tulburarea ordinii şi liniştii publice. Vrem să credem că trăim într-o societate civilizată, guvernată de numeroase reguli, care ajută ca această convieţuire să fie cît mai bună. Dintre toate regulile, cea mai importantă este una nescrisă, şi anume, legea bunului simţ”, a subliniat avocatul.
Din perspectiva jurnalistului care caută materiale pentru a le prezenta publicului, Mihaela Munteanu a susţinut că nu există reglementări foarte clare în cazul accesului la informaţii de interes public şi sancţiunile specifice, nici în cel al internetului. „În mass-media aproape că eşti sufocat de informaţiile despre cei pedepsiţi sau corupţi. Există o supraproducţie jurnalistică care ne poate duce cu gîndul că dacă unul dintre ei nu e atît de vinovat cum se spune, sigur e condamnat de presă înainte să fie condamnat de justiţie, ceea ce este destul de grav dn punct de vedere al drepturilor persoanei. Cred că legislaţia din România în ceea ce priveşte reglementarea actului jurnalistic este incompletă”, a specificat Mihaela Munteanu, jurnalist la Radio Iaşi.
În comparaţie cu Europa, în România nu există reglementări speciale referitoare la activitatea publicistică. „Libertatea de exprimare are cea mai largă posibilitate şi cel mai larg domeniu, deoarece nu avem o lege specială, nici rigori trasate printr-o lege specială cu privire la coordonatele activităţii de ziarist şi la garanţiile de care ar trebui să se bucure acesta”, a susţinut asist. univ. dr. Carmen Moldovan.
După prezentările invitaţilor, studenţii au pus întrebări despre încălcarea dreptului la viaţă privată, rolul educaţional al presei şi altele. Mihaela Munteanu a vorbit despre ce ar dori să existe într-o lege a presei. „Dacă reglementezi un domeniu, automat restrîngi nişte drepturi. Cred că o lege a presei ar putea să profesionalizeze acest sector. Un ziarist ar trebui să cunoască foarte bine ce înseamnă interesul public. Cîteodată, dorinţa de a exprima cît mai mult poate aduce un prejudiciu foarte grav. O lege a presei ar trebui să nu permită aceste abuzuri”, a subliniat aceasta.
De asemenea, invitaţii au adus în dezbatere problema ziariştilor care nu cunosc limitele meseriei şi folosesc abuzul pentru a informa publicul. „Sperăm că în viitor vom avea o responsabilizare şi un conţinut al articolelor publicate cu un grad mult mai ridicat”, a precizat asist. univ. dr. Carmen Moldovan.
Discuţia „Libertatea de exprimare şi limitele ei penale” reprezintă unul dintre evenimentele care fac parte din proiectul aflat la prima ediţie pe plan naţional, „Săptămîna International Focus Programme (IFP)”. Tematica actuală a acestuia este dreptul mass-media (Media Law). În perioada 2-7 martie a.c., în 12 grupuri locale vor avea loc prelegeri ce implică raportarea presei în societate şi reglementarea acesteia. ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la Drept care activează la nivel naţional, cu peste 700 de membri.
Niciun comentariu