(GENERAL, 17.00) ARTE – RECTOR – INTERVIU / Interviu cu rectorul Universitatii de Arte “George Enescu”, Viorel Munteanu.
(CUZANET, Iasi, 23 octombrie) – Cu o vechime de 145 de ani, Universitatea de Arte “Geroge Enescu” din Iasi este locul in care sute de artisti s-au pregatit la inceput de cariera. Aflat la al doilea mandat ca rector, profesorul si compozitorul Viorel Munteanu a deschis noul an scolar asteptindu-i pe studenti si pe profesori cu noi oportunitati de dezvoltare a carierei lor artistice.
– Ce le ofera Universitatea de Arte “George Enescu” tinerilor cu talent?
– Din acest an avem sectia Regie-Teatru, un modul de muzica gregoriana, dezvoltam modulul de muzica populara prin canto-instrument si instrumente pentru muzica populara, iar la “Plastica”, nu ii priveste deocamdata pe cei care dau admitere, ci pe cei care fac studii postuniversitare, avem inca un master in Restaurare. Astea ar fi noutatile cu care vine universitatea in acest an la admitere. Sigur, fiind invatamint vocational, la noi nu se poate intra numai prin dosar, avem niste probe, dar am tinut cont, mai mult decit in ceilalti ani, de media de la bacalaureat. Olimpicii intra fara examen, deci sunt multe avantaje pentru cei care vor sa vina la “Arte”.
– Facultatile din cadrul acestei universitati va cer mereu noi si noi investiti. Exista si in acest an proiecte de achizitionare de noi materiale?
– E pentru prima data cind Universitatea de Arte are o dotare pe care nu a mai avut-o niciodata. Avem foarte multe laboratoare la Arte Plastice – sunt in jur de douazeci. Si la Teatru sunt laboratoare noi. Deschidem inca doua laboratoare atit pentru Teatru cit si pentru Muzica, de inregistrari, unde se vor face stagiile teatrale si cele de Muzica de Camera. De la 1 octombrie vom inaugura aceste sali, iar in ceea ce priveste dotarea cu instrumente, pentru prima data avem instrumente pentru toata orchestra si nu numai atit, piane, pianine si-asa mai departe. Deja ne gindim sa achizitionam un pian ca cel din sala Filarmonicii, pentru Muzica de Camera, dar ne pregatim pentru cind vom intra in Casa Bals sa avem instrumentele de concert.
– Anul acesta, la initiativa universitatii, dupa 19 ani este reluat Festivalul de Muzica Romaneasca. Ce impact credeti ca are asupra studentilor?
– Are impact asupra studentilor, dar si asupra publicului. Reluat dupa atitia ani, nu am crezut niciodata ca va fi atit de plin, la concerte. In ceea ce priveste studentii si sectiile de la universitate, a dat un rezultat extraordinar de frumos. Concerte sunt de la Iasi, Cluj si Chisinau. De asemenea, Simpozionul de Muzicologie din toata tara a reunit talentele nationale si pe cele din Moldova. Am avut placerea sa vad mai multi studenti decit alta data si in numar mai mare decit la alte concerte. Probabil ca schimbul realizat intre studentii din tara, de acum va veni si Chisinaul din nou cu orechestra, a impulsionat crearea de relatii. Am obtinut ce vroiam eu sa obtin cu proiectul Interart, colaborarea cu toate universitatile din tara privind concerte, spectacole, expozitii, dezbateri. Aceste schimburi de experienta au prins foarte bine atit studentilor cit si masteranzilor si doctoranzilor. Merita sa continuam, asa ca ne pregtim pentru o urmatoare editie, in toamna.
– Care este principala rivala a Universitatii de Arte din Iasi?
– Noi suntem propria noastra rivala. In sensul in care daca ne profesionalizam din ce in ce mai mult, daca dezvoltam legaturile interuniversitare din tara si strinatate, inseamna ca reusim sa ne atingem scopurile. Sunt domenii, spre exemplu cvartetul de coarde si instrumetele de coarde sunt renumite la Universitate de Arte “George Enescu” din Iasi, pianul merge extraordinar de bine la Bucuresti si la Cluj. Studentii sunt liberi sa isi aleaga locul in care se simt mai bine si profesorii pe care ii doresc indiferent daca sunt de la Iasi, Cluj sau Bucuresti. Noi sintem intr-o permamenta colaborare si chiar discutam cu rectorii de la universitatile din tara si Bucuresti. Desi suntem intr-o anumita concurenta, pina la urma rezultatele isi spun cuvintul.
– Universitatea de Arte “George Enescu” colaboreaza de anul acesta cu Academia de Muzica, Arte Plastice si Teatru din Chisinau. Care sint beneficiile acestei colaborari?
– Colaborarea cu Academia din Chisinau este de mai mult timp. Anul acesta s-au intarit legaturile, pentru ca inainte nu era o colaborare ritmica. Apareau festivaluri, eram invitati acolo sau mergeam in comisii de licenta. Acum s-a facut un protocol foarte deschis, care ofera multe posibilitati. De exemplu, la Zilele Universitatii “Geroge Enescu” am reunit orchestra de camera a Academiei cu formatia de percutie de la noi. Vom avea un concert in care vor canta o lucrare care dureaza mai mult de 50 de minute, suita din opera de Bizet, la orchestra de coarde si percutie. Vom avea invitat si ansamblul “Dimitrie Cantemir” din Istambul pentru ca am incheiat un protocol de colaborare si cu ei. De asemenea, vom avea pentru prima oara o extensie pentru editia de Interarta europeana, unde colaboram cu Germania, Italia, Grecia, Turcia, unde am mai fost si pina acum in concerte. Acest Interart pe care l-am pornit in tara, iata da rezultate foarte frumoase si in strainatate. Vom avea un proiect interesant initiat cu sprijinul Ministerului Culturii: Promocult, care pune urmatoarea conditie – sa prezentam ceea ce am cintat si acum trei ani in cadrul unui alt concert. La un alt spectacol vor participa din partea noastra formatia Cantores, o formatie de cvartet, care se va uni pentru a reliefa munca depusa in cadrul universitatii. Am reusit prin Institultul Cultural Roman si prin alte mijloace sa participam cu un turneu al formatiei Cantores in America si Mexic. Sunt citeva proiecte internationale foarte interesante si atractive pentru cei tineri. Din urma vine imbinarea teoriei cu spectacolul si cu creatia artistica pentru o cercetare cit mai completa.
– Foarte multi tineri din provincie aleg aceasta universitate. In afara de caminul C1, mai aveti in plan construirea unui nou camin?
– Un astfel de proiect nu este inclus in planurile noastre, dar s-a dovedit ca e mai mult vorba… In camin sunt tot putini studenti. La un moment dat, au fost luni cind am avut studenti si de la alte facultati, iar taxa noastra nu se compara cu a altor universitati.
– Ce asteptari aveti de la generatiile care vin?
– Mi-as dori sa fie mai atasati de universitate. Pentru ca toti doresc sa lucreze, isi gasesc, in mare locuri de munca, dar sunt probleme cind trebuie sa se achite de examene si alte proiecte, ca in orice universitate de fapt. / Geanina Sopron
Niciun comentariu