(GENERAL, 13.00) POLITEHNICA – CHIMIE – EUROINVENT / Peste 200 de inventii vor fi expuse in cadrul expozitiei EUROINVENT de la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”.

(CUZANET, Iasi, 4 mai) – Intre 7 si 9 mai a.c. va avea loc la Iasi cea de-a doua editie a Expozitiei Europene a Creativitatii si Inovarii – EUROINVENT 2010. In cadrul acesteia vor fi expuse peste 200 de inventii si vor fi prezenti aproximativ 90 de inventatori. “Un inventator poate participa cu mai multe inventii, sunt persoane care au si opt inventii. Ei le expun, fie in forma fizica, fie sub forma de postere, fie doar descrierea lor. Metodele, de exemplu, nu pot fi expuse, ele sunt descrise pe etape, prin intermediul unor postere. La fel se intampla in cazul tehnologiilor industriale, se realizeaza descrierea lor, in cazul in care prototipul nu este gata”, a precizat ing. Andrei -Victor Sandu, coordonatorul Euroinvent.

Evenimentul va fi deschis de un moment artistic interpretat de cvartetul de coarde Arpeggione al Operei Nationala Romane din Iasi si va fi incheiat de catre cvartetul de coarde Giocoso al Universitatii de Arte “George Enescu”(UAGE). “Laureate la mari concursuri internationale, cele doua cvartete, Arpeggione si Giocoso, vor primi o cupa pentru creativitatea artistica, pentru rolul pe care il joaca in reprezentarea romaneasca in context international, mai ales ca este si saptamana creativitatii”, a mentionat prof. univ. dr. Ion Sandu, presedintele Forumului Inventatorilor Romani  (FIR) si a Euroinvent. 

Vizitatorii vor putea admira inventii din urmatoarele domenii: mediu- controlul poluarii, energie si dezvoltare durabila, agricultura si industrie alimentara, medicina-cosmetica,  industria aviatiei, constructoare de masini si transporturi, tehnologia informatiei si comunicatii, siguranta si protectie, sport, jocuri, recreere etc.

Sub egida Euroinvent vor mai fi organizate doua activitati: Salonul National de Carte Tehnico- Stiintifica si workshop-ul “Creativitate romaneasca in context European”, pe tema proprietatii intelectuale. Pina in prezent, la salon s-au inscris opt edituri – Editura Academiei de Politie "Al. I. Cuza" din Bucuresti,  Editura ARTES a Universitatii de Arte “G. Enescu” din Iasi, Editura Politehnium a UTI, Editura Universitatii “Al. I. Cuza”, Editura Tehnopress Iasi s.a. – care vor expune carti din domeniul juridic, stiintific si tehnic.

Inventiile vor fi evaluate de juriu in baza unor criterii precum gradul de noutate tehnologica si stiintifica (ce aduce nou pe piata), aplicabilitatea, posibilitatea de implementare imediata si  eficienta economica. Premiile vor fi in medalii, cupe si diplome. Marele premiu al salonului consta intr-un platou de ceramica aurita, el va fi acordat celor mai buni patru inventatori. Pentru editia 2010 a Euroinvent, FIR va acorda un nou premiu: Meritul Inovativ in Grad de Cavaler, Ofiter si Comandor pentru creativitate si activitate stiintifica.  Cateva din premiile ce vor mai fi acordate sunt  pentru protectia mediului, pentru medicina,  pentru cel mai tanar sic el mai in varsta inventator, pentru femeia inventator si premii ale delagatiilor straine ce vor fi prezente la expozitie.

Juriul international va fi prezidat de Kane Kramer (UK) si prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval (UTI). Dintre membrii acestuia amintim pe Yuriy Skomorovschiy (Ucraina), Pep Torres (spania), Tudor Lupasu (R. Moldova),Ion Sandu (UAIC).

Printre cele 30 de institutii participante se numara British Inventors Society (Marea Britanie), StereoNoise (Spania), Institut for Support of Iranian Researchers, Inventors and Innovators (Iran), Asociatia Inventatorilor din Croatia, Arhimedes International Innovation Center (Rusia), Ministerul Apararii Nationale (Romania). Din Iasi vor lua parte la eveniment Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” (UTI) , Universitatea “Al. I. Cuza” (UAIC), Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea de Medicina si Farmacie, dar si Palatul Copiilor.

Expozitia Euroinvent va avea loc la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului a UTI si  se adreseaza institutelor si universitatilor cu profil de cercetare, firmelor ce pot implementa produsele expuse, cercetatorilor, studentilor si elevilor. Intrarea vizitatorilor va fi libera.

Evenimentul este organizat de Forumul Inventatorilor Romani, in colaborare cu Europe Direct Iasi (Asociatie pentru Ecologie si Dezvoltare Durabila), Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” si Universitatea “Al. I. Cuza”. Toate inventiile prezentate in cadrul expozitiei se vor regasi intr-un catalog bilingvn (englez- roman), cu toate informatiile participantilor si ale inventiilor acestora.

In  2009, in urma ierarhizarii realizate anual de Consisliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si Asociatia Ad- Astra din Cluj, Politehnica ieseana detinea 40% din totalul inventiilor din Romania, aflandu-se pe locul doi in tara, dupa Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava. / Maria Burla