Volumul Despre artefacte și oameni. Arheologia experimentală și înțelegerea trecutului, publicat la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, va fi lansat vineri, 22 noiembrie, începînd cu ora 10:00, în Sala H1 a Facultății de Istorie a UAIC. Cartea este semnată de cercetătorii Felix- Adrian Tencariu, Ana Drob, Radu-Alexandru Brunchi, Maria-Cristina Ciobanu și Elena- Camelia Pintilie.
Volumul include studii de caz, analize ale artefactelor și discuții despre relevanța descoperirilor recente în contextul istoric. Se va discuta despre tehnicile de prelucrare a ceramicii, utilizarea uneltelor din piatră, dar și despre ritualurile și obiceiurile sociale ale comunităților antice.
„Lucrarea propune o scurtă incursiune în arheologia experimentală, prezentată ca o unealtă esențială pentru explorarea și înțelegerea trecutului. În prima parte, sînt introduse conceptele, principiile metodologice și reperele istorice ale acestui domeniu, iar în cea de-a doua, prin cîteva experimente ale autorilor, este ilustrat modul efectiv prin care se încearcă testarea unor ipoteze privind civilizațiile dispărute”, a declarat cercetătoarea Ana Drob.
La lansare, cercetătorul George Bodi, de la Institutul de Arheologie, Academia Română – Filiala Iași, va susține o prezentare succintă a volumului, evidențiînd nu doar contribuțiile autorilor, ci și impactul pe care cercetările lor îl pot avea asupra domeniului arheologiei.
Sursă foto: www.infois.ro
Niciun comentariu