Astăzi, 9 aprilie, conf. dr. Ion Cojocaru a expus o prelegere intitulată „Argumentele evoluției”. Conferința a fost susținută începînd cu ora 12.00 în amf. B2 din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” și face parte din programul Festivalului Științei desfășurat la Iași. Profesorul a vorbit celor peste 50 de studenți prezenți despre evoluția lumii, vîrsta Pămîntului și originea ființei umane.
Universul dintr-o moleculă
Potrivit conferențiarului, conceptul de evoluție este cel mai important și datorită procesului evoluționist, lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare. „Evoluția presupune o schimbare ireversibilă a caracterelor ereditare ceea ce duce la noi specii”, explică profesorul. În cazul omului, traseul pe care l-a făcut ființa umană poate fi cercetat pe baza moleculei genetice. „În macromolecula ADN găsim de unde a plecat omul și unde a ajuns. În ea conviețuiesc trecutul, prezentul și viitor”, afirmă dr. Ion Cojocaru.
Cît de bătrîn este Pămîntul?
Geologii din toate timpurile au încercat să estimeze vîrsta planetei pe care ne ducem traiul. Conform oamenilor de știință, Terra a fost inițial un glob incandescent, pe care Soarele îl alimenta cu energie. „Savanții au ajuns la concluzia că 400 de milioane de ani i-au trebuit pămîntului să se răcească”, povestește profesorul. O descoperire importantă aparține lui James Hutton, promotorul geologiei moderne. Savantul se plimba pe la Siccar Point, o regiune de pe coasta de est a Scoției, cînd a observat că întinderea muntoasa este de fapt formată din straturi verticale și orizontale de roci. „James Hutton a ajuns la concluzia că doar acea mică secventă de relief avea peste 80 de milioane de ani. În urma multor cercetări, oamenii de știință contemporani au căzut de acord că vîrsta Pămîntului ajunge la 4.6 miliarde”, conchide conferențiarul.
Evoluția din lumea animală poate fi observată prin schimbările prin care trec viețuitoarele. Astfel, unele au învățat să se camufleze, precum cameleonii sau căluții de mare; pe cînd altele au deprins să imite unele modalități de apărare sau atac. „Darwin a urmărit diferite specii de fluturi sau musculițe care preluau imprimeul viespei, pentru a se putea proteja”, exemplifică doctorul. Teoria evoluției sau a selecției naturale a rămas una dintrele cele mai importante idei înaintate de Darwin. „Această teorie este valabilă și pentru oameni. Faptul că embrionul de pește seamănă cu cel de reptilă, de pasăre sau om demonstrează că toți am pornit din același punct, iar teoria selecției naturale funcționează întotdeauna în favoarea speciei, aducînd noi și noi completări”, conchide dr. Ion Cojocaru.
Iași Science Festival este la prima ediție și se desfășoară în perioada 6-9 aprilie. Festivalul Științei este organizat de Asociația Pro Event și se afiliază proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, dedicat elevilor și dascălilor și înființat în România din 2012.
Niciun comentariu