Astăzi, 8 aprilie, de la ora 14.00, doctorul în chimie Marius Matache a susținut o conferință intitulată „Chimia e pretutindeni”. Evenimentul a avut loc în Arena Științei de pe esplanada Universității de Medicină „Gr. T. Popa” și este încadrată în programul Festivalului de Știință desfășurat la Iași. Peste 40 de studenți și elevi au aflat informații despre chimiștii care au schimbat lumea în care trăim, chimia secolului al XXI-lea și proiectele în care se pot implica, dacă sînt pasionați de această materie.

Chimia pătează, miroase și arde

Conform cercetătorului Marius Matache de la Universitatea din București, calitatea vieții noastre de astăzi este datorată chimiei. „Chimia e pretutindeni! Pasta de dinți e chimie, precum și fibrele sintetice din care ne sînt confecționate hainele sau medicamentele care ne ajută să fim sănătoși”, povestește doctorul. Cu toate acestea, oamenii nu simpatizează această materie. „Pentru că pătează, deseori miroase neplăcut și arde din cauza diferitor reacții”, motivează chimistul. Marius Matache este convins că știința cere sacrificii. În acest sens a prezentat cazul lui Marie Curie care a avut nevoie de opt tone de oxid natural de uraniu pentru a obține doar 0.1 grame de clorură de radiu. Pentru a sintetiza proteina verde fluorescentă, doctorul Osama Shimomura a colectat 850.000 de meduze.

Chimistul Papa Francisc

Chimia rămîne a fi unul dintre domeniile ce are un impact vizibil asupra vieții, susțin cercetătorii prezenți la Iași. „Chimistul Linus Pauling a cercetat efectele armelor nucleare asupra sănătății celor expuși la radiații. Pentru această activitate, savantul a primit premiul Nobel pentru Pace. Descoperind penicilina, Alexander Fleming a salvat viețile miilor de soldați ce mureau pe front din cauza diferitor infecții”, a exemplificat cercetătorul. Margaret Thatcher, Angela Merkel și Papa Francisc sînt doar cîteva exemple de personalități care au ales să obțină o diplomă în chimie.

Potrivit doctorului Marius Matache, cei care vor alege să urmeze o facultate de chimie au foarte multe domenii în care pot profesa. „Chimiștii au patru mari ramuri în care se pot specializa: sănătate, hrană, mediu sau energie. În domeniul sănătății, pot lucra pentru fabricarea medicamentelor sau a produselor de igienă. Alții se pot ocupa de eficiența agricolă și siguranța alimentară. Nu toate E-urile sînt rele, lecitina e bună, ajută memoria”, explică invitatul.

Daniela Avarvare, reprezentanta companiei în domeniul chimic BASF, a prezentat participanților un site educațional, destinat celor pasionați de chimie. Portalul poate fi accesat pe adresa www.chemgeneration.com și oferă numeroase aplicații interactive și multimedia: imagini și filme, aplicații educaționale, molecule 3D și cărți online. „Chimia e complicată, dar necesară. Iată de ce am ales să o prezentăm într-o manieră interactivă și accesibilă”, afirmă Daniela Avarvare. În 2013, compania a organizat și o competiție, denumită „Chain Reaction” sau „Reacție în lanț” la care au participat 25 de licee din toată țara. Site-ul chemgeneration este valabil în 11 limbi, printre care și limba română.

Iași Science Festival este la prima ediție și se desfășoară în perioada 6-9 aprilie. Festivalul Științei este organizat de Asociația Pro Event și se afiliază proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, dedicat elevilor și dascălilor și înființat în România din 2012.

Sursă foto: unesco.org.uk