Luni, 14 octombrie, în sala de consiliu a Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Cristina Ion, doctor în filosofie, conservator-șef și director adjunct al Departamentului de hărți al Bibliotecii Naționale a Franței (BnF) din Paris, a susținut o conferință intitulată „Harta Moldovei de Dimitrie Cantemir: un exemplar inedit în arhivele franceze”.

În deschiderea conferinței, moderatorul discuției, prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan, prodecanul Facultății de Istorie, a enumerat cîteva repere importante din activitatea profesională a invitatei: un doctorat la EHESS la Paris, volume din domeniul istoriei și teoriei politice (La politique de Machiavel: art de la guerre ou art de la paix? ”, apărută la Editura Academiei Române din București în 2008, și Machiavel: le pouvoir et le peuple, coeditat cu Yves Charles Zarka, apărută la Paris, în 2015).

Invitata a enunțat faptul că s-a specializat în istoria cartografiei în epoca modernă și a fost mereu interesată de istoria colecțiilor cartografice și ale actului de a colecționa hărți. Ea a prezentat mai multe imagini cu hărți, însoțite și de scurte descrieri, printre care și „Planul Constantinopolului”, datorită căruia Dimitrie Cantemir a intrat în istoria cartografiei și care însoțește prima ediție engleză a cărții Istoria Imperiului Otoman, 1734-1735, apărută la Londra.

Potrivit Cristinei Ion, în bibliotecile din lume există șase exemplare ale ediției tipărite a hărții Moldovei (în Biblioteca Națională a Franței – două exemplare; iar la Trinity College Dublin, Biblioteca de stat din Berlin, Harvard, British Library –  cîte un exemplar). Ea a descoperit un al șaptelea exemplar al hărții Moldovei, care se găsește în arhivele militare ale Bibliothèque du Service historique de la Défense. Ulterior, Cristina Ion a subliniat faptul că exista ipoteza că harta care însoțea prima ediție a Descrierii Moldovei, apărută în germană în 1769-1770, era diferită de harta originală, realizată de voievodul Moldovei. Acest fapt s-a și adeverit, iar „harta adevărată a lui Cantemir”, a fost găsită la BnF de către geograful român George Vîlsan.

În prezentarea sa, invitata a inclus și biografii ale unor geografi renumiți, precum Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville și Joseph-Nicolas Delisle. Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville a fost cel care a ținut în mîinile sale harta originală a Moldovei și a realizat o copie manuscrisă a acesteia, datorită lui Antioh Cantemir, ambasadorul al Rusiei la Paris. Aceasta a stat la baza unei mari hărți a Europei tipărită în 1761. Joseph-Nicolas Delisle a fost și el un cartograf, care făcuse și el o copie a hărții lui Cantemir, însă acesta și-a cedat colecția de manuscrise, corespondență și hărți, în schimbul unei pensii.

Cristina Ion a plecat cu bursa doctorală a francofoniei la Paris, în 1996, ulterior stabilindu-se definitiv în capitala Franţei. Și-a obținut doctoratul, după care a predat o perioadă şi a lucrat într-o echipă de cercetare a CNRS. A fost redactor al mai multor publicaţii universitare. S-a specializat în bibliotecoeconomie și s-a angajat la Biblioteca Naţională a Franței, unde activează și azi.

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în perioada martie – aprilie 1693 și 1710 – 1711. A fost un mare cărturar, cu preocupări legate de geografie și cartografie.