În cadrul conferinței inițiate de Editura Filos „Dragoste în interbelic” s-a vorbit despre medicul român, membru corespondent al Academiei Române, Grigore T. Popa, cel care a dat numele Universității de Medicină și Farmacie „G. T. Popa” din Iași (UMF). Evenimentul a avut loc marți, 24 martie, ora 18.00, în incinta Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu” (BCU), sala „B. P. Hașdeu”. Invitații serii au fost dr. Richard Constantinescu, medic, publicist și cadru didactic la UMF, și Daniel Mazilu, doctor în filozofie și traducător din București.
Tema principală a evenimentului a fost dragostea. Dr. Richard Constantinescu a vorbit despre iubirea dintre cei doi soți, Grigore T. Popa și șoția sa, Ana-Florica Cernătescu-Popa, fiica lui Emanoil Cernătescu, prim consilier al Curţii de Apel din Iaşi. Publicul a făcut cunoștință cu povestea de dragoste a celor doi, a putut vedea fotografii ce îi înfățișează, precum și scrisorile și cărțile poștale pe care le trimiteau unui altuia atunci cînd remarcabilul om de ştiinţă, biolog și medic, G. T. Popa, era pe front în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sau era plecat în America.
„El era mult mai entuziast de a trimite scrisori decît Florica, care rămăsese acasă cu copiii și mult mai multe scrisori a trimis el în București, chiar cîte două, trei scrisori pe zi, decît soția sa. La un moment dat el o dojenește pentru faptul că ea nu îi răspundea cu aceeași frecvență cu care el îi scria”, a povestit dr. Richard Constantinescu, medic, publicist și cadru didactic la UMF.
Pe lîngă domeniul medical în care a activat, Grigore T. Popa a fondat în 1936, împreună cu Mihail Sadoveanu și George Topârceanu, revista „Însemnări ieșene”, considerată o publicație de prestigiu în cultura românească.
Pe lîngă discursul prezentat de Dr. Richard Constantinescu, Daniel Mazilu, doctor în filozofie și traducător din București, a vorbit despre filosoful spaniol José Ortega y Gasset, care a lăsat este 500 de pagini închinate iubirii și despre autorul lucrării „Iubirea și Occidentul”, Denis de Rougemont. Cel din urmă este recunoscut datorită faptului că cartea sa a rămas în istoria literaturii universale prin faptul că a fost scrisă în doar patru luni.
După debutul conferinței „Dragoste în interbelic” la Iași, această temă va fi abordată și în cadrul unei întîlniri ce va avea loc în luna aprilie în București.
Sursa foto: viata-medicala.ro
Niciun comentariu