(GENERAL, 9.00) "CUZA" –  LANSARE DE CARTE – GEIGORE CARAZA / Scriitorul Grigore Caraza si-a lansat cartea de memorii despre perioada de detentie petrecuta in inchisoarea din Aiud.
 
(CUZANET, Iasi, 24 februarie) Ieri, 23 februarie, la ora doisprezece, in sala mare a amfiteatrului II.8, toate locurile erau ocupate, asa ca intarziatii incearcau sa se strecoare in spatele salii ori pe langa marginea ferestrelor, pentru a fi cat mai feriti de ochii "juriului". Citiva tineri din ultimele randuri rasfoiau cu frenezie paginile volumului lansat, "Aiud insangerat", ale carui exemplare le-au fost oferite inca de la intrare, in timp ce unul dintre ei observa ca "toata elita scriitorilor s-a adunat pe-aici". Autorul, Grigore Caraza, are loc fruntas, sta in centrul comisiei de intampinare si, prin ochelarii care stau sa-i cada de pe nas, urmareste cercetator "onoratul auditoriu".
 
 "As vrea sa va atrag atentia asupra faptului ca astazi ne aflam la un eveniment important, nu doar la o simpla lansare de carte, pentru ca il avem ca invitat, printre noi, pe unul dintre putinii supravietuitori ai regimului comunist", isi incepe cuvantarea prof. uni. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice.

Manisfestarea este moderata in continuare de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, de altfel si editorul cartii, care vine in completarea celor spuse de decan, cu o marturisire: "Aceasta carte este considerata de toti cei care au citit-o drept o carte zguduitoare. De ce zguduitoare? Pentru ca intr-o epoca in care ne-am obisnuit cu minciuni, aceasta carte vorbeste despre adevar". Si pentru a-si sustine afirmatia dezvaluie publicului si numele citorva colegi de celula ai lui Caraza : Radu Gyr, Nichifor Crainic, insistand asupra faptului ca "acest om a petrecut 21 de ani prin inchisori, dintre care 18 numai in cea din Aiud, inca de la varsta de 19 ani".  Tot de la el, aflam ca in 1980, la trei de la eliberare, Grigore Caraza se stabileste in Statele Unite ale Americii pentru 20 de ani, urmand ca in 2001 sa se reintoarca in tara " datorita dragostei de glie".

Urmatorul vorbitor este prof. univ. dr. Petru Ursachi, autorul studiului intitulat "Istorie, genocid, etnocid", inclus in lucrarea "Aiud insangerat". Acesta considera volumul autorului drept "un document de baza al istoriei noastre, de la momentul 23 august 1944 pana in ziua de azi, cand existenta noastra a intrat inttr-un derapaj din care nu mai putem iesi". De asemenea, profesorul Ursachi vorbeste si despre distrugerea tineretului de catre comunisti prin trimiterea acestuia in inchisori pentru a teroriza populatia:" Imi amintesc cum in clasa a VIII-a, securitatea umblase prin scoli, caci multi baieti nu prea mai ramasesem dupa". Evenimentul capata insa o dimensiune spirituala in momentul in care parintele Ilie Tesu, din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa ia cuvantul pentru a sublinia "puterea, rabdarea si credinta de care a dat dovada acest om care a indurat atatea umilinte".

Abia dupa ora si jumatate, autorul poate in sfarsit sa-si tina discursul pe care si-l incepe cu cateva versuri ale fostului coleg de celula, Radu Gyr. Cu vocea stinsa, facand eforturi vadite de a-si duce la capat frazele, Grigore Caraza isi exprima dezamagirea fata de excesele democratizarii la care sunt supusi cei din tanara generatie. "De la tineri, astept un nou inceput de viata. Gasiti-va calea, atata va doresc!" isi incheie discursul, inclinand aprobator din cap./ Roxana Maciuca, Irina Gociman