Un om cu vocatia comunicarii si un colectionar de titluri academice, prof. univ. dr. Michael Metzeltin, de la Universitatea din Viena, Austria, si-a lansat ieri, 31 martie, cartea “Gramatica explicativa a limbilor romanice”. Evenimentul a fost gazduit de libraria Orest Tafrali a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, incepand cu ora 18.00.

Moderatorul manifestarii, prof. univ. dr. Andrei Hoisie, a adus in discutie inca de la inceput polemica creata in jurul alegerii formei articulate sau nearticulate a cuvantului “gramatica” din titlul lucrarii, cu atat mai mult cu cat in gramatica Academiei Romane nu este acceptata nearticularea cuvintelor in titluri.

Versiunea romaneasca a cartii este caracterizata de prof. univ. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Romana “Alexandru Philippide”, ca fiind o serie de principii ale analizei textuale “aplicate la o varianta romaneasca a Cenusaresei”. Lucrarea este un compendiu de lingvistica teoretica, “scris nu doar ca sa umple spatiile”.

In calitatea sa de romanist comparatist, profesorul Michael Metzeltin vede lumea ca pe una anglicizata, monolingvista, motiv pentru care a ales sa ofere o viziune comparatista in lucrarea sa, bazata pe cinci limbi romanice.

Lansarea cartii s-a incheiat cu problematica alegerii titlului, traducerea fiind facuta prin analogie cu titlul dat in limba germana. Eugen Munteanu l-a sustinut pe autor in alegerea sa, pentru ca “ea nu este o gramatica generala, ci una dintre gramatici”, fiind insa contrazis de prof. univ. dr. Constantin Francu, care a facut apel la perspectiva istorica a formarii limbii romane.

Iustina Ambrono

Ramona Balaban