Galeria apARTe din Iași organizează vineri, 20 noiembrie, în parteneriat cu Centrul Cultural German din Iași, Goethe-Institut și Asociația FaPt, evenimentul discursiv „Susanne Kriemann: Artist Talk & Artist’s Book”, în care va fi prezentată practica fotografică a artistei germane Susanne Kriemann. Prezentarea se va desfășura on-line, pe platforma Microsoft Teams, începînd cu ora 18.00, și va fi moderată de conf. univ. dr. Cătălin Gheorghe, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE). Pentru a participa este necesară înscrierea prin e-mail, la adresa galeria.aparte@arteiasi.ro, iar organizatorii vor răspunde cu o invitație.
Pe lîngă explicarea investigației în mediul fotografiei, în contextul istoriei sociale și al practicii arhivistice, invitata va expune pe pagina „Visiting Artists” a site-ului Galeriei apARTe cartea de artist P(ech) B(lende): Library for Radioactive Afterlife, în care autoarea analizează materialele radioactive și efectele acestora.
„Susanne Kriemann este interesată de înțelegerea fotografiei într-un sens extins și explorativ. În cercetările sale, artista constată faptul că pămîntul, adică plantele și mineralele, pot înregistra radiațiile uraniului așa cum filmul fotografic înregistrează lumina. Dezvoltă, astfel, o ipoteză poetică și materialistă a fotografiei ca radiografie geologică a pămîntului exploatat minier și a peisajului”, a declarat curatorul Cătălin Gheorghe. Acesta a mai precizat că lumea este văzută de artista germană ca un „sistem analogic” de înregistrare a interferenței omului cu natura.
Susanne Kriemann este artist și profesor universitar german. Creațiile sale au fost expuse la nivel mondial în expoziții precum cele de la Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, CCA Wattis San Francisco și 21Haus Vienna și au fost publicate în 18 cărți.
Volumul P(ech) B(lende): Library for Radioactive Afterlife cuprinde 80 de imagini alb-negru și surprinde invizibilitatea politică și reală a mineralelor extrem de radioactive, precum uraninitul. Între 1946 și 1989, acest mineral a fost exploatat într-o zonă cuprinsă în fosta Republică Democrată Germană și a fost o componentă importantă în arsenalul nuclear al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.
Evenimentul face parte dintr-o serie de expoziții organizate în această toamnă de Galeria apARTe, spațiul de proiecte al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul UNAGE.
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu