Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut o finanțare de 1.432.498 lei la competiţia de proiecte de colaborare cu Republica Moldova, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării și Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămîntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Prin adresa nr. 1269 din 17 mai 2024, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a aprobat lista proiectelor acceptate la finanțare.

Au fost depuse, în total, 179 de proiecte, grupate în trei domenii: Științe exacte și inginerie, Științe sociale și umaniste și Științele vieții. Dintre proiectele depuse, 174 au fost eligibile și 38 au fost selectate pentru finanțare. UAIC a cîștigat trei proiecte din 10 depuse, rata de succes de 30% fiind peste cea națională, de 21,84%. Cele trei proiecte cîștigătoare sînt: „Căi pentru depășirea amenințărilor induse de riscurile hidro-climatice în ariile transfrontaliere rurale din valea Prutului. Analiză multicriterială” (în domeniul Științele Vieții), „Decolonizarea memoriei: rolul expresiilor culturale în procesarea moștenirii sovietice în Republica Moldova și România” și „Sănătate mintală și adaptare academică a studenților internaționali și refugiați” (ambele în domeniul Științe Sociale și Umaniste).

„Conform Pachetului de informații aprobat, pentru partenerii din Republica Moldova sînt eligibile numai cheltuieli pentru stagii de cercetare în instituția coordonatoare din România sau pentru participarea la manifestări științifice unde se prezintă lucrări rezultate în urma colaborării bilaterale”, a declarat Daniela Mihai, coordonator competiție UEFISCDI.

Competiția de proiecte de colaborare cu Republica Moldova a fost lansată în anul 2023 și are ca scop consolidarea rețelelor de cercetare deja existente și dezvoltarea de noi colaborări între grupuri de cercetători din România și Republica Moldova. Obiectivele anunțate de organizatori sînt realizarea de proiecte de cercetare-dezvoltare comune, stimularea mobilității cercetătorilor din cele două țări, formarea tinerei generații de cercetători și identificarea complementarității între infrastructurile de cercetare existente în România și Republica Moldova. Bugetul total alocat competiției a fost de 20 de milioane de lei.

Sursă foto: www.eduopinions.com