Asociația „Vespian V. Pella” din Iași, în parteneriat cu Muzeul Municipal „Regina Maria“ Iași, va organiza miercuri, 23 noiembrie, la ora 17:00, expoziția foto-documentară și sesiunea comemorativă Vespain Pella. Ambele evenimente vor avea loc la Palatul Braunstein din Iași, organizatorii propunînd publicului posibilitatea de a-l cunoaște pe cel care a fost unul dintre cei mai importanți juriști și diplomați români, printr-o serie de activități și discuții.
Momentul va fi moderat de dr. Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi , iar în calitate de invitați speciali vor participa prof. univ. dr. Aurora Ciucă, președintele Asociației „Vespasian V. Pella” Iași, Doru Liciu, directorul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Florin Cântic, directorul Arhivelor Naționale Iași, prof. univ. dr. Marina Mureșanu și conf. univ. dr. Alina Gentimir, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, lector univ. dr. Rodica Boca, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, cercetătorul Mihai Lupu, de la Institutul de Cercetari Economice și Sociale „Ghe. Zane” al Academiei Române, filiala Iași și George Ursu, doctorand la Univesitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
„Anul acesta Ministerul Afacerilor Externe al României aniversează 160 de ani de diplomație modernă, prin unificarea celor două departamente de externe ale Munteniei și Moldovei din 1862, una dintre măsurile generale de unificare și modernizare a statului și a societății românești. În acest sens, ne-am propus să aducem în atenția publicului cele mai importante momente și figuri istorice ale diplomației române. Este povestea oamenilor care au însuflețit-o și, în același timp, o parte din istoria României și a cetățenilor săi, pentru care instituția noastră există și acționează consecvent de la înființare”, a declarat Doru Liciu, directorul Arhivelor Diplomatice ale Ministerul Afacerilor Externe.
Vespasian Pella a fost unul dintre fondatorii Asociației Internaționale de Drept Penal, creată în 1924 și devenită în timp cea mai cunoscută și organizație științifică în domeniul dreptului penal internațional, deținînd președinția acestui for între anii 1946-1952. Diplomatul român a fost un recunoscut ca expert în drept internațional, participînd la redactarea cîtorva convenții internaționale marcante, dintre care cea mai importantă rămîne Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid, adoptată de Adunarea Generală ONU în data de 9 decembrie 1948. Adoptată ca urmare a Holocaustului, Convenția a fost pusă în aplicare pentru prima dată abia după 50 de ani, în 1998.
Sursa foto: www.news.ro
Niciun comentariu