Vineri, 10 decembrie, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” – Palatul Culturii din Iași va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare „Cinematografia românească în anii ’60 – ’70”. Evenimentul va începe la ora 10.30 și va fi urmat, de la ora 11.00, de o dezbatere pe același subiect al cinematografiei românești, la care va participa și prof. univ. dr. Alexandru Platon, de la Facultatea de Istorie din Iași, dar și criticul de film Irina Margareta Nistor.
Proiectul acestui demers expozițional aparține unei tinere echipe de masteranzi și doctoranzi din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alcătuită din drd. Geanina Costaș, drd. Andrei Rîpanu, Ioana Purușniuc, Andreea Marcu și George Alexandru Olaru, sub coordonarea lect. univ. dr. Cristina Preutu.
Lucrările vor putea fi admirate de publicul ieșean în perioada 10 decembrie 2021 – 20 martie 2022, de marți pînă duminică între orele 10.00-17.00.
,,Cele 23 de panouri pe care le-am pregătit vor cuprinde afișe, imagini de la filmări, cadre din filme, precum și cîteva informații privind filmele – cifrele de vizionare, detalii privind producția, scurte rezumate. Am ales filme care au avut o foarte mare popularitate la acea vreme și care au avut vizionări record, dar și unele care au avut un impact pozitiv asupra criticii de specialitate. Sperăm ca cei care vor viziona expoziția să rămână cu cîteva informații esențiale privind filmele prezentate, iar imaginile și afișele expuse să fie un imbold pentru a viziona sau reviziona aceste capodopere ale cinematografiei românești”, a declarat lector univ. dr. Cristina Preutu.
Expoziția va cuprinde 23 de panouri din filme, precum „Mihai Viteazul”, „Dacii”, „Columna”, „Codin”, „Nunta de piatră”, „Explozia”, „Nemuritorii”, „Pădurea Spînzuraților”, „Tănase Scatiu”, seria de filme BD, seria de filme polițiste care-l au ca personaj central pe comisarul Moldovan. Elementele centrale ale expoziției sînt reperezentate de afișe și poze de la filmările din cadrul Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română și de la Studiourile Buftea, iar panourile cuprind și informații în legătură cu producția sau difuzarea filmului, precum: numărul de vizionări, detalii privind producția, premiile obținute, referințe din cronicile de specialitate.
Proiectul este realizat în colaborare cu Școala de Vară Astra 2021, Festivalul de Film şi Istorii Rîşnov, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Studiourile Buftea, Centrul de Studii Regionale și Pluraliste „Transilvania”, , Studiourile Buftea și Centrul Studențesc de Istorie Contemporană Iași.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași are sediul central în Palatul Culturii, unde se află patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii ,,Ștefan Procopiu”, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei.
Sursă foto: www.wikimedia.org
Niciun comentariu