Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (BCU), în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Departamentul de Etnologie din cadrul Academiei Române – Filiala Iași marchează, în luna decembrie, aniversarea a 125 de ani de la nașterea etnologului Petru Caraman prin evenimentul „Petru Caraman – 125”.

În perioada 11-22 decembrie, la BCU Iași va putea fi vizitată expoziția de carte „Petru Caraman – 125”, care readuce în atenția publică opera savantului Petru Caraman (1898-1980), considerat de specialiști cel mai de seamă etnolog român și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai domeniului din Europa. Joi, 14 decembrie, de la ora 12.00, în sala „Bogdan Petriceicu Hașdeu” a BCU, va avea loc vernisajul expoziției de carte şi conferința dedicată evenimentului, în cadrul căreia vor susține prelegeri prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, și cercetătoarea Ioana Repciuc, de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”.

„Moștenirea a lui Petru Caraman rămasă în manuscris – scrierile nefinisate, contribuțiile în domeniul slavisticii și corespondența – a fost publicată de discipolul și legatarul său testamentar, profesorul Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române. În anul 1984, biblioteca ieșeană încorporează moștenirea lăsată de profesorul Petru Caraman, 4.000 de volume deosebit de importante pentru cercetători, iar în 2022 manuscrisele și corespondența. A fost voința prin testament a cărturarului Petru Caraman ca moștenirea sa să fie dăruită Bibliotecii Centrale Universitare «Mihai Eminescu» din Iași”, a declarat Ioan Milică, director general al BCU.

Petru Caraman (1898 -1980) a fost un savant, folclorist și filolog român, exclus de la catedră de regimul comunist. În anul 1991, a devenit membru post mortem al Academiei Române. Este autorul a numeroase studii cu profil etnografic şi lingvistic. Petru Caraman a realizat clasificări complexe ale colindelor din zona de est şi sud-est a Europei, susținînd întîietatea datinilor populaţiei traco-romanice în fața celor de origine slavă.

Sursă foto: www. ro.wikipedia.org