Marți, 14 decembrie 2021, începînd cu ora 18:30, a avut loc conferința „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării?”, organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Iași și transmisă online. Invitatul evenimentului a fost Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Conferința a fost moderată de Iulian Tomeac, președintele ASCOR Iași, și de Sophia Chiriac, coordonator al departamentului Relații Externe al ASCOR Iași.
Începutul evenimentului a fost marcat de un concert de colinde, interpretate de Corul ASCOR Iași (Corul Agapis).
În prima parte a conferinței Preasfințitul Macarie Drăgoi a vorbit despre problema întîlnită la generațiile actuale, a singurătății într-o eră a comunicării, și a expus, prin intermediul unei prezentări, subiecte precum comunicarea, comuniunea și însingurarea omului în lipsa acestora. De asemenea, episcopul a subliniat că „a comunica nu constă în tehnologie, iar comunicarea fără comuniune nu este o comunicare adevărată. Întîlnirea trebuie să fie reală pentru a se stabili o comunicare substanțială”, ceea ce nu mai este întîlnit în zilele noastre din pricina pandemiei și a a vremurilor prin care trecem. El a mai spus că dacă acest eveniment s-ar fi desfășurat online, s-ar fi gândit să îl amîne.
La finalul primei părți a conferinței, Preasfințitul Macarie a răspuns la întrebările care i-au fost adresate, avînd ca subiect comunicarea cu Dumnezeu: „Comunicarea cu Dumnezeu se face în rugăciune, Dumnezeu ne vorbește și Dumnezeiasca Scriptură, iar eu mereu îi îndemn pe apropiați și pe fiii mei duhovnicești de pretutindeni să nu treacă ziua și să nu le vorbească Dumnezeu. Așadar, să vorbim cu Dumnezeu, să ascultăm cuvîntul Lui și să împărtășim harul Lui sfințitor prin faptele noastre bune și prin comuniunea de iubire, prin părtășia noastră cu Dumnezeu și unii cu alții”. La cea de-a doua întrebare, despre cum îi simte pe tinerii din România de fiecare dată cînd se întoarce în țară, a răspuns: „Îi simt empatici, îi simt idealiști, îi simt duhovnicești pe cei din comunitățile noastre euharistice, iar pe cei de pe stradă uneori îi simt abătuți, bulversați, pentru că eu însumi sunt martor la convertirile sufletelor pretutindeni – și în Scandinavia, și aici”.
În cea de a doua parte a conferinței a avut loc lansarea cărții 10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului, scrisă de Preasfințitul Macarie. Această lansare de carte reprezintă un moment de evocare, pentru că anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea și 10 ani de la plecarea dintre noi a acestui mare mitropolit și cărturar.
Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre cartea lansată, apreciind că „este un volum care cuprinde o parte consistentă din istoria bisericii noastre de după 1990, o carte care urmărește ultima parte a vieții a «Leului din Ardeal», dar și evoluția tînărului student la Teologie, Marius Drăgoi (numele de mirean al episcopului – n.r.)”.
Prezent la eveniment, publicistul Grigore Ilisei a afirmat despre cartea scrisă de Preasfințitul Macarie că aceasta „se înscrie în literatura memorialistică, care a cunoscut după 1990 o eflorescență fabuloasă. Această carte este o dovadă că legătura fundamentală între ucenic și magistru, pe care se poate clădi o societate sănătoasă, cu temelii solide, nu a murit cu totul, iar Preasfințitul Macarie este, în această carte, un ucenic cinstitor”.
Preasfințitul Macarie Drăgoi s-a născut la data de 9 mai 1977, în localitatea Căianu Mic, județul Bistriţa-Năsăud. Este cleric român ortodox, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord din anul 2008.
ASCOR Iași a fost înființată la 14 octombrie 1990, din iniţiativa unui grup de studenţi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, cu sprijinul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Niciun comentariu