Miercuri, 14 decembrie 2016, începînd cu ora 14.00, la Librăria „Orest Tafrali” a Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași a avut loc lansarea cărții Efectele secularizării asupra relației părinți-copii. Studiu de caz, municipiul Iași, semnată de Maria Sandu. Volumul a apărut în Colecția „Observatorul Social”, la Editura UAIC din Iași.

Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, iar despre volum, alături de autoare, au fost invitați să vorbească prof. univ. dr. Mihai-Dinu Gheorghiu de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, prof. univ. dr. Dumitru Stan, de la Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială, prof. univ. dr. Adrian Netedu. În public au fost prezenți și studenți, și masteranzi de la UAIC.

În deschiderea manifestării, prof. univ.dr Nicu Gavriluță a menționat că volumul reprezintă o teză foarte consistentă, în care au fost analizate aspecte privind manifestarea modernismului şi a postmodernismului în sfera vieţii de familie și care trimite la autorii clasici și contemporani din spațiul francez și american.

„Este o lucrare care respectă canoanele cercetării științifice și care îmbină teoria cu cercetarea practică. Sînt idei legate de desacralizare, de privatizarea religiei, desecularizarea credinței, care fac trimitere la cărți practice, legate de sociologia religiilor”, a explicat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță. Acesta a mai adăugat că lucrarea este o analiză complexă, în care există o parte tehnică, de precizie și de analiză a vieții sociale, care influențează relația elevi-părinți și în care se urmărește responsabilizarea copilului în raport cu etapele de vîrstă și cu gradul de maturizare.

În continuare, prof. univ. dr. Dumitru Stan a evidențiat faptul că lucrarea este o carte de referință, care ne poate spune ce este secularizarea.
„Într-un fel, relația dintre părinte-copil poate fi filtrată prin ceea ce înseamnă secularizare și ajungem să credem că avem de a face doar cu niște copii rebeli. Apelînd în acest sens la o cultură din înțelepciunea evreiască facem referire la o pildă din care rezultă că omul îl poate înfrînge pe Dumnezeu. Iar secularizarea chiar așa poate fi definită, ca înfrîngerea lui Dumnezeu de către om”, a mai adăugat prof. univ. dr. Dumitru Stan.

Autoarea cărții, Maria Sandu, a vorbit despre mesajul lucrării și despre modul cum s-a documentat, ascultînd sute de emisiuni din spațiul public de radio și televiziune pe care le-a transcris, și în care timp de un an de zile a încercat să definească termenul de secularizare cu deschidere către niște valențe religioase.
„Discuțiile acestea, dintre mamă-adolescent, pe care le-am avut și eu, la rîndul meu, mi-au sugerat multe idei din această carte, care să vină în sprijinul tinerilor”, a subliniat autoarea.

Maria Sandu este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, coordonator al programului de masterat „Securitate Comunitară și Controlul Violenței” al Departamentului de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UAIC.
În calitate de autor și coautor, a publicat cărți, studii și cursuri universitare, precum: Filiația. Abordare socio-juridică (2003), Probaţiune şi reinserţie socială în tranziţia românească (2004), Manual de formare profesională privind lucrul cu persoanele condamnate care urmează să se elibereze din penitenciar (2009), Supravegherea şi asistenţa postpenală (2011), Ocrotirea părintească şi asumarea responsabilităţii parentale (2012), Efectele secularizării asupra rudeniei spirituale (2015), Responsabilitatea parentală și transmiterea valorilor religioase în mediul familial (2016).