Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice și Facultatea de Teologie Ortodoxă au organizat miercuri, 26 octombrie, la Librăria „Orest Tafrali” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, o dublă lansare de carte. Prima lucrare, Religie și violență în Europa seculară, este semnat de Nicu Gavriluță, Nicolae Dima și Sorin Mihalache, iar Sorin Mihalache este autorul celei de-a doua lucrări, editată în două volume, Lumina celui nevăzut: O privire teologică în raționalitatea Creației și teoriile științifice recente despre Univers.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, academicianul Teodor Dima, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, lect. univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, prof. univ. dr. Gheroghe Nemțoi, prof. univ. dr. Nicolae Crețu, dar și studenți ai Facultății de Fizică, ai Facultății de Științe Social-Politice și ai Facultății de Teologie Ortodoxă.
Printre temele de interes cuprinse în primul volum se regăsește și cea a tehnologiei – „noul Dumnezeu al lumii moderne”, dar și teme precum intoleranța, fundamentalismul și radicalismul islamic.
„Lucrarea aceasta face, în mare parte, o radiografie foarte bună și foarte facilă, pentru că nu prezintă într-un limbaj criptat elemente esențiale despre lumea în care trăim și ne ajută, citind-o, să venim la zi cu starea lumii în privința aceasta a mișcărilor religioase, care sunt prezente în spațiul european, și a temelor religioase, care sunt prezente în viața noastră”, a declarat lect. univ. dr. Sorin Mihalache. Acesta a mai adăugat că este necesară lecturarea unei astfel de cărți, întrucît concentrează foarte multe probleme actuale, iar limbajul nu este de specialitate și poate fi înțeles cu ușurință și de publicul larg.
Cea de a doua carte, Lumina celui nevăzut: O privire teologică în raționalitatea Creației și teoriile științifice recente despre Univers, urmărește o serie de probleme, teme, întrebări din fizică, matematică, chimie, biologie, hermeneutică, metafizică, astrologie și merge către înțelegerea lor teologică.
„Multe probleme tratate au, de fapt, acest caracter de frontieră, sînt probleme transversale, ca fenomenul vieții sau problema energiei, despre care discută și teologi, și filozofi, și oameni de știință, problema comunicării și a cunoașterii, problema raționalității, problema sensului”, a subliniat prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei.
Evenimentul editorial de miercuri, de la Librăria „Orest Tafrali”, a avut loc în contextul Zilelor Universității, care se desfășoară între 20 și 31 octombrie 2016 și marchează aniversarea a 156 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Niciun comentariu