(GENERAL,18.00) STUDENTI – BASARABIA – CETATENIE / Drumul de la cetatean al Republicii Moldova la cel de roman trece prin Monitorul Oficial.
(CUZANET, Iasi, 6 noiembrie) – Cetatenia romana este unul din dezideratele principale ale studentilor basarabeni care se decid sa vina la studii in Romania.  Pe linga faptul ca acestia au parte de o scolarizare de calitate, posibilitatea de a obtine pasaportul romanesc este cel mai mare avantaj al studiilor in liceele si in universitatile romanesti. Unii dintre ei au reusit deja  sa se stabileasca in Romania si sa-si gaseasca un loc de munca in domeniul in care au studiat. Cei mai multi insa asteapta de ani buni un raspuns la cererea inminata Ministerului Justitiei. Cetatenia romana se obtine greu, iar asteptarea nu mai pune pe nimeni la incercare.


Patru ani de acomodare
Scolile si universitatile din Romania gazduiesc anual sute de elevi si studenti din Republica Moldova, veniti cu burse pentru studiu. In unele licee din Iasi, cum ar fi Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", exista de ani buni clase separate de basarabeni. Numarul acestora este destul de mare incit sa completeze cele peste douazeci de locuri. Cei care vor sa ramina in Romania dupa finisarea studiilor trebuie sa astepte patru ani dupa care pot sa-si depuna cererea pentru cetatenie. Dupa trecerea la sistemul Bologna, cu trei ani de facultate, absolventii mai au de asteptat inca un an pentru a putea depune actele pentru cetatenie. Cu toate acestea, chiar daca cererea a fost depusa la Ministerul Justitiei, obtinerea cetateniei se face foarte greu.  Exista cazuri in care tinerii basarabeni au asteptat si mai mult de cinci ani. "Am venit in Romania in 1998, insa nu am depus actele pentru cetatenie decit in 2005, primii doi ani de sedere nefiind avizati deoarece statusem in gazda la un batrin. Mi-am strins documentele necesare si am depus dosarul la Bucuresti. In iunie 2006 am aparut in Monitorul Oficial 1 si teoretic urma sa apar in Monitorul Oficial 2 in minimum 90 de zile de la prima afisare. Ei, acest lucru nu s-a mai intimplat. Sînt persoane care au aparut în acelasi numar si deja detin pasapoarte romanesti. Sint angajati in Romania, pot pleca usor peste hotare si nu au nevoie de viza. Mie nu stiu cind imi va suride norocul", spune Sergiu, absolvent al studiilor de master la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi (UTI) si angajat la o firma de telecomunicatii. Contract de munca nu are, anul de studii s-a incheiat, iar acasa nu va avea posibilitatea de a se angaja si de a
primi un salariu la fel de mare ca acesta de aici. Posibilitatea de a ramine in Romania il atrage nespus de mult, dar, daca nu va obtine cetatenia pina cind ii expira dreptul de sedere, va fi nevoit sa paraseasca Romania. "Ma gindesc sa fac un al doilea master. Este mult mai avantajos. Am loc la camin si motiv pentru a mi se prelungi viza de sedere in tara", adauga Sergiu.

Citiva ani de asteptare
Intreaga incurcatura incepe odata depunerea actelor la Ministerul Justitiei din Romania, dupa care urmeaza o perioada in care basarabenii cumpara Monitorul Oficial. Daca le apare numele de trei ori, in partea I, partea a II-a si partea a III-a, inseamna ca acestia si-au redobindit cetatenia. Conform Legii Cetateniei nr. 21, Art 12 "cererea de acordare sau, dupa caz, de redobindire a cetateniei romane se face personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatare cu procură specială si autentică si va fi insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege". Dosarul cu acte trebuie sa mai contina trei declaratii autentificate la notar, in care studentul basarabean precizeaza viitoarea resedinta, care poate fi atit pe teritoriul Romaniei, cit si pe cel al Republicii Moldova, declara ca nu a savirsit nici un act de infractiune in cei patru ani in care a locuit legal in Romania si ca nu a mai cerut cetatenia unui alt stat.
Faptul ca cetatenia romana se acorda greu determina tinerii sa se intoarca in Basarabia. Fara cetatenie si motiv pentru prelungirea permisului de sedere, ei nu mai pot sta legal pe teritoriul Romaniei.

"Vin pentru ca se face carte"
Orice student care aplica pentru studii in Romania este constient de oportunitatile pe care le ofera acestea atunci cind detii cetatenie. Pe linga faptul ca posibilitatile de angajare sint mult mai mari, studiile sint mai calitative decit in Republica Moldova. "Toti basarabenii care vin aici, vin pentru ca se stie ca se face carte. Cind se aude acolo ca inveti in Rominia este asa, ceva important", declara Vadim Rotari, student in anul I la Facultatea de Constructii din cadrul UTI.   
Pentru basarabeni, inscrierea la studii in Romania este  primul pas pentru obtinerea cetateniei. "Cind am depus actele pentru studiile preuniversitare, stiam sigur ca voi incerca sa obtin cetatenia. Stiam cu totii. Primii doi ani de studii i-am facut la Zalau, in judetul Salaj, iar mai tirziu m-am transferat in Iasi, la liceul "Mihai Eminescu". Dupa liceu am intrat la universitate si in aprilie 2007 am depus actele pentru cetatenie romana. Cind am depus eu, am intrat cumva pe un alt sistem si mi s-a spus ca voi obtine cetatenia dupa un an de zile. Cine stie insa cind vor da si de dosarul meu", isi marturiseste neincrederea Vadim .
Cazurile cu basarabeni care au depus in acelasi an si au obtinut cetatenia in intervale de timp diferite sint multiple, iar enumerarea nu isi are rostul. Unii au dat in judecata statul roman, platind avocatilor sume mari de bani, dar si-au obtinut cetatenia in cel mult doi ani. Altii asteapta si pina in ziua de azi cu dosare depuse in anul 2000. Nimeni nu stie cum se aleg dosarele. Haosul este si mai mare de cind a fost aprobata Ordonanta de Urgenta din 5 septembrie 2007, prin care perioada de acordare a cetateniilor a scazut de la citiva ani, pina la 6 luni.  Pentru cei care si-au depus dosarele in 2007. Cererile din 2000 insa au ramas inca  in aer. / Lina Vdovii