(GENERAL, 15.00) CONFERINTA – SUCCES- AFACERI / Doina Cepalis a vorbit studentilor de la „Cuza†despre dezvoltarea antreprenoriala.
(CUZANET, Iasi, 14 martie) – Doina Cepalis, detinatoarea companiei Te Rox Prod, a tinut o conferinta despre mediul de afaceri si succesul antreprenorial. Evenimentul a avut loc pe 13 martie, in amfiteatrul B1 al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), incepind cu ora 13.00.
In discursul din deschidere sustinut de conf. univ. dr. Cristian Popescu, acesta a mentionat cele mai importante realizari ale invitatei si ale companiei acesteia. In 2010, ea a primit marele premiu la Gala de premiere a celui mai dinamic antreprenor din Romania, fiind recomandata de Universitatea Harvard, dupa ce compania sa a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 650%.
Doina Cepalis a inceput prin a sublinia motivul prezentei sale in fata auditoriului. „Am ceva sa va transmit. Sint mesaje care sper sa va ajute in viata. Mi-am petrecut si eu patru ani in aceste amfiteatre si a fost o perioada in care am luptat singura sa ajung pe primul loc. Am dorit sa fac Stiinte Economice pentru ca nu-mi doream sa fiu inginer intr-o fabrica. Dar, dragi studenti, acum am fabrica!”, a punctat antreprenoarea. Ea a continuat prin a mentiona ca intr-o perioada de criza financiara oamenii sunt unul dintre cei mai importanti factori in reabilitarea economiei, evitand folosirea termenului de „resurse umane”, pe care nu il considera potrivit.
Profitul si riscurile calculate
Doina Cepalis a accentuat in mod repetat rolul pe care dorinta de a profita de libertate l-a jucat in drumul ei profesional. „Am avut un tel. In ’90 stiam ce vreau. In prima zi de libertate mi-am dorit sa-mi iau destinul in maini si sa lupt pentru ceea ce vreau. Am riscat. Poate ca veniti cu ideea ca trebuie sa ai pile sau ca trebuie sa vii cu capital. Chiar se poate pe cont propriu si nu trebuie neaparat sa ai aceste lucruri”, a relatat invitata.
Afacerista a tinut sa mentioneze si meritul facultatii pe care a absolvit-o, totodata insistind pe ideea reinventarii personale pentru a-i incuraja astfel, pe viitorii antreprenori. „Avand o fabrica, m-a ajutat foarte mult faptul ca sunt economist. Practic, am tinut-o prin mecanisme financiare. In ’90 am fost numita director economic. In ’92, o noua lege mi-a oferit libertatea sa iau niste decizii importante. In felul acesta, in ’94 am ajuns patron. Tot in ’94 am devenit actionar majoritar in Moldova S.A. Este foarte important sa spuneti mereu „eu merit altceva””, a continuat Doina Cepalis.
Conferinta a continuat prin prezentarea unui exemplu de atitudine antreprenoriala menit sa demonstreze faptul ca uneori riscurile calculate pot aduce cele mai bune rezultate. „In anul 2000, ca sa demonstrez ca si industria din Romania are potential, intr-o zi i-am spus sotului meu „eu azi ma duc sa cumpar o fabrica” si el a ris, dar eu am cumparat fabrica cu buletinul!”, a mai adaugat economista.
Prelegerea a fost incheiata cu o serie de intrebari din partea studentilor prezenti, la care Doina Cepalis a raspuns prin a-i invita sa inceapa un stagiu la compania ei.
Doina Cepalis a a lucrat ca economist pana in 1990, cand a fost numita director economic al Intreprinderii de Comert Alimentar Roman. Incapand cu 1994 s-a implicat ca actionar majoritar al unei firme din orasul Roman in comertul alimentar, iar in anul 2000 a achizitionat Integrata Pascani, fosta fabrica de tesaturi si confectii textile. Dupa un an, s-a asociat cu firma franceza Balay, fondand compania Balay Romania, unde Integrata detinea 40% din actiuni si beneficia de piata de desfacere Balay. In 2007 a dat faliment dupa ce sectia de confectii fusese retehnologizata si producea blugi pentru branduri ca Armani. In acelasi an, Doina Cepalis a fondat compania Te Rox Prod, in colaborare cu Team Text, unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de scaune auto pentru copii, din Europa. In prezent, compania romaneasca are o valoare estimata la aproximativ 23 de miliarde de euro. / Marius Mitrofan
Eu cred ca a pus undeva un 0 in plus din greseala