Studioul din Iași al Televizunii Române a împlinit, la început de noiembrie, 26 de ani de existență. Cu acest prilej a avut loc cea de-a patra ediție a Caravanei Filmelor Documentare. Aceasta este una dintre componentele Proiectului transfrontalier TVR Iași, inițiat în 2013, cu scopul de a aduce împreună moldovenii din România, Republica Moldova și Cernăuți, prin muzică și film.
Proiecțiile s-au desfășurat pe parcursul a două zile, 3 și 4 noiembrie, în Sala Studio a TVR Iași. Evenimentul, moderat de Liviu Tudorache, jurnalist senior la TVR Iași, a fost înregistrat video în întregime, publicul avînd, în mod constant, posibilitatea de a sta de vorbă cu realizatorii filmelor prezentate.
În deschiderea Caravanei a fost difuzat filmul „Making off TVR Iași 25”, care a oferit detalii din culisele ediției de anul trecut a aceluiași proiect.
„În Caravana filmelor am dorit să aduc împreună oameni din România, Republica Moldova și din regiunea Cernăuți. Am crezut că putem aduce în sala de proiecție, an de an, spectatori care văd filmele noastre doar la televizor și cred că e cu totul altă senzație să le vezi pe un ecran uriaș, la o rezoluție extraordinară, să vorbești cu creatorii. Anul acesta am venit cu un element de noutate, o secțiune dedicată tinerilor cineaști, unde am inclus filme de scurt metraj ale celor care sînt la început de drum și își doresc să facă acestă carieră”, a declarat jurnalista Carmen Olaru, realizatoarea evenimentului.
Pe parcursul serii, spectatorii au fost purtați într-o călătorie simbolică prin intermediul fiecărui documentar, ce a unit puncte geografice printr-o idee comună: nevoia de cunoaștere a originilor, a istoriei, a identității.
„Expedițiile memoriei. Siberia. Krasnoyarsk”, regizat de Violeta Gorgos, a deschis proiecția de filme printr-o călătorie în înfrigurata Siberie, pe urmele deportaților români din perioada stalinistă. A fost succedat de alte două filme istorice, care abordează subiecte dureroase: „Ciurea – un tren prin istorie”, de Oana Lazăr și „Katyn-ul românesc de la Fîntîna Albă”, în regia lui Vasile Munteanu. Seara a fost echilibrată de documentarul Andreei Știuluc Știliuc, „Provența, paradisul posibil”, care, într-o notă pozitivă, surprinde a suprins, prin ochii scriitorului Matei Vișniec, farmecul unei uneia dintre cele mai cunoscute regiuni din Franța și din Europa.
Secțiune de scurt metraj pentru tinerii cineaști
Cea de-a doua zi a proiecțiilor de film a avut ca temă, în prima sa parte, întîlnirea cu tinerii regizori moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului. Andreea Știliuc a moderat discuția dintre public și debutanții realizatori de film prezenți în sală.
În total, zece scurtmetraje, unele de ficțiune, altele cu trăsături de reportaj, au fost proiecate pe parcursul a două ore jumătate. „Mirrorcide”, de Maria Crăcăleanu, „Bill” și „Poem din Bucovina”, de Victor Acsani, „Cine iubește și lasă” – Victor Gălușcă, „Pierduți în timp” – Lucia Lupu, „Profesioniștii” – Tudor Botezatu, „Rădăcinile Pristolului”, dar și „Oi și dealuri”, de Maria Caldare, „Cînd timpul nu mai are răbdare” – Andreea Dumitriu și „Gheorghe Bucur și fericirea comunistă” de Paul Palencsar, sînt titlurile proiecțiilor cu care tinerii moldoveni au venit la Iași.
Ultima parte a caravanei a cuprins cinci documentare axate în jurul subiectelor de actualitate.
„Sus pe munte la Munșel”, realizat de Marin Iliuț, a ilustrat, prin muzică și dans, perpetuarea tradițiilor românești în zona Bucovinei de Nord și a regiunii Cernăuți.
Gabriela Baiardi și Loredan Baiardi au adus, pe ecran, povestea lui „Nicu Ioniță, un supraviețuitor al Experimentului Pitești”.
Maria Florea, Marga Andreescu și Cristian Donose au adunat materiale de actualitate despre indiferență și distrugere în „Agonia ultimului combinat de utilaj greu – FORTUS”.
Scurtmetrajul lui Felix Aftene, „Memoria spațiului”, a precedat documentarul „Enescu experience”, realizat de Diana Iabrașu și Alexandru Condurache, dedicat casei bunicilor de la Mihăileni ai lui George Enescu, care a fost la un pas de prăbușire.
Aflat la a patra ediție, Proiectul transfrontalier TVR Iași se organizează anual, cu prilejul aniversării înființării studioului regional de la Iași al Televiziunii Române, și include un spectacol folcloric și o proiecție de filme documentare.
Niciun comentariu