Luni, 13 noiembrie, începînd cu ora 17:00, Centrul de Cercetări privind Elitele Sociale şi Ideologia Puterii din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi organizează dezbaterea ,,Direcţii de cercetare ale istoriei puterii”, prilejuită de apariţia cărţii Moldova, Sfînta Coroană şi regii Jagielloni. Vasalitate, putere şi gîndire politică (1387-1526), semnată de prof. univ. dr. Liviu Pilat.

Subiectul dezbaterii are în centrul atenţiei o carte apărută recent, analizată critic, prin prisma rezultatelor şi a premiselor metodologice. La eveniment vor fi prezenţi istoricii Lucreţiu Mihailescu Bîrliba, Ovidiu Cristea, Alexandru-Florin Platon, Petronel Zahariuc şi Liviu Pilat.

„Pornind de la analiza vasalității ca relație de putere între principii Moldovei și regii Poloniei și Ungariei, cartea relevă o nouă abordare a medievisticii românești, diferită de cele anterioare, prin integrarea într-un amplu context est-central european și raportarea atentă la realitățile politice și gîndirea politică medievală”, a declarat prof. univ. dr. Liviu Pilat.

În cadrul Centrului de Cercetări privind Elitele Sociale şi Ideologia Puterii activează profesori şi cercetători din cadrul Facultăţii de Istorie de la UAIC, dar şi colaboratori din ţară şi din străinătate. Scopul centrului este de a promova cercetarea istoriei puterii şi a formelor sale de manifestare.

Liviu Pilat este profesor de istorie medievală la Facultatea de Istorie a UAIC, specializat în istoria puterii, a gîndirii politice, cruciadele tîrzii și istoria artei europene.

Sursă foto: www.commons.wikimedia.org