(GENERAL, 15.00) UMF – CONFERINTA – STUDENTI / Dezbatere la UMF Iasi: "Cresterea numarului de studenti la medicina in Marea Britanie: consecinte, dificultati si perspective".
(CUZANET, Iasi, 18 noiembrie) – Unele dintre problemele sistemului medical din Marea Britanie se regasesc si in Romania. Aceasta a fost premisa de la care a plecat dezbaterea propusa studentilor de la Medicina de Victor Turcanu, lector la King's College din Londra. Astazi, 18 noiembrie a.c., la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi (UMF), acesta a sustinut, in Aula Magna a UMF, de la 10.30, o conferinta cu tema: "Cresterea numarului de studenti la medicina in Marea Britanie: consecinte, dificultati si perspective". Printre cauze s-a regasit si o directiva a Uniunii Europene, care a redus numarul de ore de munca la 48 de ore. Inainte de aceasta, in Marea Britanie limita timpului de lucru era de pana la 78 de ore pe saptamana, daca salariatul era de acord. In plus, un medic se afla mereu in garda (n.r.: doctorii au obligatia sa fie disponibili pentru a putea interveni oricand in caz de solicitare). Aceste ore nu se calculau in cele 78 de munca pe saptamana si nu erau platite, insa, cu noua directiva, ele se vor deconta, chiar daca medicul nu a fost solicitat. Noul proiect de directiva propune introducerea unei notiuni noi – „partea inactiva a timpului de garda". In Romania, timpul de lucru saptamanal reglementat prin Codul Muncii este de opt ore zilnic, adica 40 de ore pe saptamana, iar numarul maxim de ore suplimentare pe care le poate presta angajatul in acelasi interval de timp este de opt ore.
Problemele de la noi, discutate "englezeste"
Si in Romania numarul tinerilor liceeni celor care decid sa urmeze o facultate a Universitatilor de Medicina si Farmacie este in crestere. Insa nu acelasi lucru s-ar putea spune si despre numarul de cadre didactice intilnite aici. Pentru prea multi studenti, prea putini profesori si, in privinta unora dintre specializari, chiar viceversa: "Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu a renuntat la normarea cadrelor didactice. Renuntarea la aceasta ar duce la posibilitatea ca universitatile sa-si angajeze oameni in functie de cerere, iar disciplinele care nu au candidati ar putea fi desfiintate. La noi in Romania, inca mai sunt discipline cu un numar prea mic de studenti pentru atatia profesori angajati, iar in alte cazuri, numarul studentilor este in continua crestere, iar numarul profesorilor stagneaza. Aceasta norma didactica distruge calitatea invatamantului", a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.
Despre Victor Turcanu
"Victor Turcanu este unul dintre putinii profesori romani care au publicat in celebra revista internationala «Nature», ca specialist in domeniul alergiilor alimentare. De asemenea, este printre primii care a castigat un grant in valoare de sase milioane de lire la National Insitute of Health si detine cunostintele necesare sa-i invete pe studenti cum sa scrie si sa sustina un proiect", a declarat prof. univ. dr. Traian Mihaescu, prorector cu Activitatile Didactice la UMF. Victor Turcanu, profesor la King's College din Londra, este de anul acesta, in urma hotararii Biroului Senat, profesor asociat al UMF, in cadrul disciplinei de Pneumologie, unde sustine cursuri pentru studenti si medicii rezidenti.
Tot in cadrul acestei vizite, lectorul va sustine maine, 19 noiembrie a.c., un curs pentru rezidenti pe tema "Epidemii de alergii". "In Anglia, Franta, alergiile sunt foarte frecvente. in Europa centrala si de Est, ele sunt mai rare, insa stilul de viata adoptat de oameni va face ca alergiile sa creasca in toata Europa, inclusiv in Romania", a declarat Victor Turcanu. Intalnirea va avea loc in Amfiteatrul C1 Obstetrica-Ginecologie Cuza voda, la ora 17:30. / Laura Baban, Mihaela Bucur, Alexandra Ciobanu
Niciun comentariu