(GENERAL, 08.00) RELATARE – IASI – TELEVIZIUNE / Responsabilitatea in educatie a televiziunilor private a fost supusa dezbaterii.
(CUZANET, Iasi, 10 decembrie) – Sala de Conferinte din Corpul Romtelecom al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a gazduit aseara, 9 decembrie, dezbaterea: “E timpul ca televiziunile private sa aiba responsabilitati fata de public?”. Manifestarea a fost organizata de asociatia ARDOR (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica) din Bacau si face parte din proiectul “Closer 2 Oxford”. Dezbaterea a fost construita prin sustinerea argumentata a tematicii de doua tabere: una a sustinut ideea enuntata in titlul dezbaterii si a fost formata din Simona Calapodescu, studenta la Drept si o reprezentanta a lect. dr. Valeriu Gherghel, profesor la Facultatea de Filosofie a UAIC; cealalta tabara, negatoare, a fost formata din Constantin Hritac, director al Ziarului de Iasi si Teodora Patrauceanu, studenta la Comunicare. Intreaga manifestare a fost moderata de prof. univ. dr. Liviu Antonesei, scriitor si publicist. Cuvantul de inceput a fost luat de Monica Mocanu, presedinte ARDOR, care a tinut sa afirme ca “titlul este unul ambitios si vrea sa aduca spiritul de calitate in dezbaterile din universitate”, subiectul dezbatut fiind realizat dintr-un poll realizat in randul studentilor din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara. Acesta are ca scop apropierea centrelor universitare de studenti, avand ca finalitate “dezvoltarea de retele nationale de dezbatere”.
In continuare, dezbaterea a debutat cu sustinerea argumentelor pentru educatia in televiziunile private de catre Simona Calapodescu, care a considerat ca “media e o formatoare de opinie, iar pentru asta ar trebui sa ofere ceva in schimb”. Ea a adaugat ca romanii au mai multa incredere in media decat in guvernanti, ceea ce “are un impact mai mare decat o campanie dusa de Guvern”.
Mai departe, Teodora Patrauceanu a oferit contraargumente, afirmand ca televiziunile private isi pot alege singure profilul, ele fiind bazate pe profit. “In Romania, ele pun la dispozitia privitorilor o gama larga de programe, insa identificam o problema la nivelul optiunilor telespectatorilor. Omul are libertatea de a decide”. Ea a mai precizat ca educatia depinde si de factorii sociali, aceasta pornind de la familie si invatamant, astfel responsabilitatea de a obliga privitorii sa aleaga politica de programe nu le revine televiziunilor, ele fiind sprijinite din banii contribuabililor.
Ultimul cuvant l-a avut Constantin Hritac, care a accentuat ideea sustinuta: “Nu poti sa educi un popor cu forta. Intre libertate si educatie, aleg libertatea. Educatia este voluntara”.
Conferinta s-a incheiat cu remarca lui Liviu Antonesei, care a declarat ca profesionalismul si nu educatia ar trebui sa fie principala responsabilitate a televiziunilor private. La sfarsitul manifestarii, au fost revelate voturile celor prezenti in sala care, daca inainte prezentarii argumentelor erau in favoarea responsabilitatii in educatie in proportie de peste 80%, la sfarsitul prezentarilor, situatia voturilor s-a echilibrat. / Iustina Ambrono, Ramona Balaban, Elena Gherasim
Niciun comentariu