Astazi, 16 octombrie 2011, in cadrul Scolii de Toamna de la Iasi, Jurnalism si Societate, editia a II-a, Viorel Ilisoi, reporter special Jurnalul National, a sustinut o dezbatere pe tema „Reportajul Azi”. Conferinta a avut loc in Sala Ferdinand a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, incepand cu ora 10.00. Scopul acestei dezbateri a fost dezvaluit inca din primele minute de catre Viorel Ilisoi: „Ne-am adunat aici pentru a discuta despre cea mai prestigioasa specie a jurnalismului de teren – reportajul, despre inceputurile acestuia, dar si despre ceea ce inseamna a fi un bun reporter. Voi sunteti viitorul si e necesar sa stiti ce impact are presa asupra oamenilor si ce responsabilitate presupune meseria aceasta”.
„Generatia mea a trebuit sa ia totul de la zero!”
Inca de la inceputul discursului, Viorel Ilisoi se arata indecis asupra problematicii pe care doreste sa o abordeze: „Aseara m-am gandit ore in sir ce anume sa spun. Dimineata, pe la ora 6.00, m-am gandit sa va vorbesc despre reportajul din perioada comunista, dar pe la 6.30 am decis ca este mai bine sa ma refer doar la presa de dupa anul 2000. Acum imi dau seama ca cel mai bine este sa fac o scurta povestire a celor 20 de ani de experienta pe care-i am in mass – media”.
Ziaristul de la Jurnalul National a vorbit mai intai despre modele. Conform jurnalistului Viorel Ilisoi, reportajul a venit pe un teren arid, iar astazi nu ne putem lauda cu mari reporteri interbelici. „In perioada comunista, jurnalismul era subordonat regimului, iar singurele reportaje care se strecurau in presa scrisa erau cele literare, precum cele scrise de Cornel Nistorescu. El ar fi putut marca un punct de referinta pentru noi, jurnalistii in formare”. Ilisoi condamna faptul ca la inceputul carierei sale nu existau repere si nimeni nu te putea invata cum sa realizezi un reportaj. „Generatia mea a trebuit sa ia totul de la zero. Reportajele, pe vremea aceea, erau destul de usor de realizat: treceam cu masina, scoteam capul pe geam, vedeam doua batrane discutand si gata! acela era un reportaj”, a afirmat ziaristul Jurnalului National. In discursul sau, Viorel Ilisoi afirma faptul ca la Iasi s-au nascut primii jurnalisti adevarati, care si-au dovedit talentul in „Opinia Studenteasca”, revista ieseana, precum Dorina Baesu.
„In jurnalism trebuie sa furi meserie la fel ca cizmarii!”
„Reportajul nu are reguli!”. Aceasta a fost afirmatia facuta de Ilisoi in fata studentilor de la Jurnalism de la UAIC. „Daca imi spuneti voi care este definitia pentru reportaj, va dau toti banii pe care-i am la mine”, a declarat ziaristul, starnind rasete in sala. In opinia reporterului Jurnalului National, „romanii isi fac reportajul dupa capul lor. In jurnalism trebuie sa furi meserie la fel ca cizmarii. Trebuie sa inveti singur cum sa te descurci, sa capeti exprienta pentru a putea sa faci fata. Dupa cateva vorbe schimbate cu publicul, Viorel Ilisoi a vorbit despre formarea sa ca ziarist roman si despre problemele pe care le-a intampinat de-a lungul anilor. „Am fost angajat la multe ziare, dar de mult timp nu am scris decat ceea ce am dorit. Astfel mi-am impus propriul stil de lucru, propriul ritm, iar nimeni nu imi poate schimba modul de a gandi. Nu am o atitudine superioara fata de restul speciilor jurnalistice, dar mi-am dorit cu incapatanare sa scriu ceea ce imi place”. In anul 1990 a lucrat la un ziar din Botosani, scos de niste soferi fara studii superioare. Prima ancheta a scris-o la acel ziar, despre un camion cu portocale. In acelasi an, angajat la o alta publicatie, a fost inchis deoarece a scris un pamflet impotriva directorului sau. A povestit de suferintele sale din anul 2006, cand a fost nevoit sa demisioneze de la ziarul Cotidianul deoarece seful sau il obliga sa participe la sedinte si sa semneze o condica. „Eu vreau sa stau prin carciumi, sa conversez cu oamenii, sa am libertate de exprimare”, a subliniat Viorel Ilisoi.
„Jurnalistii ajung inevitabil la sinucidere!”
Intrebat de un spectator care sunt cele mai dificile piedici peste care trebuie sa treaca un jurnalist, Viorel Ilisoi a afirmat ca munca de ziarist nu e totuna cu munca de contabil. „Jurnalistii ajung sa sufere de depresii, de impotenta, daca nu reusesc sa devina un tot cu meseria aceasta si daca incearca sa evadeze din destinul pe care si l-au format. Singurul jurnalist este cel care merge pe teren, care pune laba pe subiect, il strange de gat si-l duce la redactie. Cel care sta la birou nu este decat un amator”, a declarat Ilisoi. Pentru a fi reporter, conform ziaristului, trebuie sa fii puternic. „Daca nu esti puternic risti sa te imbolnavesti. Apar automatisme care te omoara. Sanatatea este un pret pe care-l platim. Eu am trecut prin acest impas si am incercat sa ma sinucid. Mi-am dat seama insa ca daca am ales sa fac asta, trebuie sa am devotament pentru presa”.
Dupa o ora, Viorel Ilisoi a adus in discutie presa de astazi: „Reportajul va deveni, peste 20 de ani, acel gen de presa care va da prestigiu. Ziarele de astazi, Cancan, Libertatea, Click nu pot construi nimic. Acesta nu e jurnalism!”. Ilisoi aminteste cateva nume ale unor jurnalisti din generatia noua care, dupa parerea sa, „vor ajunge departe”: Ion Stanescu, Tiberiu Mihail. Spre finalul conferintei am urmarit un filmulet de 20 de minute realizat de Viorel Ilisoi, in care acesta face o caracterizare a presei de astazi. In filmulet sunt prezentate masurile disperate la care recurge o redactie pentru a-si vinde ziarul, pe care-l ofera impreuna cu alte obiecte de valoare. „Filmuletul e menit sa deschida ochii populatiei, care trebuie sa salveze presa scrisa de la disparitie si devalorizare. Este un filmulet prea bland, pentru ca lucrurile stau mult mai rau. In curand, conceptul a scrie va trebui sa capete alte reguli pentru a supravietui”, a explicat Viorel Ilisoi.
Noi mijloace de exprimare in presa
Ziaristul a vorbit despre teoria „formelor fara fond”, precum si prabusirea presei de astazi. „Ziarul nu are continut pentru ca exista conceptii proaste. Generatiile care conduc majoritatea trusturilor din Romania au prins anii `90, cand nu trebuiau sa se zbata pentru a vinde un ziar, deoarece era furat dinainte de a fi terminat”, a afirmat Viorel Ilisoi. Conform reporterului, continutul e prost deoarece presa nu a stiut sa educe si da publicului ce vrea, in loc sa ofere ceea ce este necesar.
Intrebat de catre moderatorul evenimentului, asist. univ. Violeta Cincu, cum isi gaseste subiectele, Viorel Ilisoi a spus ca mai intai iti sunt date, iar mai apoi vin ele peste tine. „Exista subiectul care vine din stratificarea experientei unui jurnalist – dupa cativa ani de munca, ochiul ajunge sa vada singur subiectele, sa le citeasca in ceilalti”. Astfel, invitatul a acordat cateva clipe de atentie calitatilor pe care trebuie sa le aiba un jurnalist. „Sa fii jurnalist trebuie sa ai o inteligenta aparte, sa fii punctual , sa ai fler, o buna crestere, imaginatie si forta fizica, deoarece munca pe teren te epuizeaza”, a declarat Ilisoi. Pe finalul conferintei, Viorel Ilisoi a vorbit despre noile mijloace de exprimare in presa – combinatia dintre presa scrisa si televiziunea: reportajele – video. In 2007 a incercat sa imbine aceste doua tehnici mass – media si a realizat un episod intitulat „Momente si schite”. „Dupa mai mult de un an de incercari, abia in 2008 s-au dat pe site-ul ziarului acele filmulete, care au fost bine – primite de public”, a afirmat ziaristul de la Jurnalul National.
„Meseria de jurnalist – pilonul de care ma sprijin!”
„De la Nationalul am ajuns la Jurnalul unde mi-a crescut salariul, dar si speranta, cheful de viata. Pot investi talent si pasiune in aceasta meserie doar daca am liniste sufleteasca. Apoi, urmatorul pas e ca si facut”, a declarat Viorel Ilisoi. Cea mai mare durere a ziaristului este pricinuita de modul in care colegii sai privesc meseria de jurnalist ca pe un simplu job. In opinia lui Ilisoi, acest lucru reprezinta un pacat. „Daca vrei sa fii cineva si sa faci ceea ce iti place, trebuie sa te inarmezi cu speranta ca vei razbi. Daca nu, vei toci mereu pixul pe rumegusul stirii. Pentru mine, meseria de jurnalist este pilonul de care ma sprijin”, a declarat Viorel Ilisoi. Conferinta s-a incheiat cu un ropot de aplauze, in timp ce Viorel Ilisoi ne-a aratat cateva episoade din seria sa de montaje „Momente si schite”. Inainte ca spectatorii sa se retraga, o tanara, facand abstractie de timpul scurs, l-a intrebat pe domnul Ilisoi: „Ce alte pasiuni aveti, pe langa meseria de ziarist?”, iar jurnalistul i-a raspuns zambind: „Joc Zuma si merg pe bicicleta”.
Claudia – Mirela Danaila
Niciun comentariu