(GENERAL, 15.30) ISTORIE – MUZEUL UNIRII – DEZBATERE/ Muzeul Unirii a gazduit astazi o dezbatere despre comemorarea Marii Uniri.
(CUZANET, Iasi, 30 noiembrie) – Societatea Culturala Chronos si Muzeul Unirii a organizat astazi, 30 noiembrie a.c., o dezbatere cu tema „Comemorarea Marii Uniri (1918) in Romania contemporana: educatie istorica, petreceri campenesti sau festivism politicianist?”
Dezbaterea a inceput cu o prezentare a evenimentelor istorice derulate in 1918 si a urmat cu o analiza a modului in care Romania contemporana intelege sa deturneze in superficialitate sensul real al zilei de 1 Decembrie.
Primul invitat care a luat cuvantul, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaei, a precizat ca „semnificatia zilei de 1 Decembrie a fost inteleasa de cei mai multi contemporani, chiar daca n-a intrat in cadrul sarbatorilor legale ale perioadei interbelice, insemnandu-se ca zi nationala 10 Mai”. Acesta a facut referire la existenta unui context international favorabil in anumite momente, precum semnarea in 1916 de catre Bratianu a unui tratat simultan cu Rusia, Franta, Anglia si Italia, prin care drepturile Romaniei asupra teritoriilor romanesti aflate sub stapanirea Austro – Ungariei erau recunoscute. O componenta importanta o constituie participarea Romaniei la razboi, prin rezistenta de la Marasti, Marasesti si Oituz, astfel ca „este dreptul armatei romane de a se mandri cu aceasta ofensiva extraordinara”, a mai completat Ion Agrigoroaei.
In partea a doua a dezbaterii, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, presedintele asociatiei Chronos, si-a propus sa vorbeasca despre Unirea Romaniei asa cum este ea inteleasa astazi. Pe un ton pesimist, acesta a afirmat ca „Romania, in momentul de fata, nu are o Banca Nationala care sa ne sustina – toate sunt straine. N-avem nici armata macar. In ceea ce priveste scoala, manualele de astazi sunt departe de a se compara cu cele din perioada mea. Acum nu le mai avem nici macar pe acelea”.
Gheorghe Buzatu a precizat ca nu se mai asteapta ca infaptuirea Unirii sa se realizeze: „romanii de acum din Basarabia nu mai sunt cei pe care i-am pierdut in 1940” si a lansat in final o serie de intrebari precum: „Cine va lupta pentru Basarabia?”, „Cum si cand va reveni Basarabia la patria- mama?”, „Ce este de facut in continuare cu Romania si Basarabia?”.
In finalul evenimentului moderatorul dezbaterii, Paul Nistor, cercetator la Institutul de istorie „A. D. Xenopol” a precizat ca 1 Decembrie nu ar trebui sa fie doar un prilej de petrecere, ci si unul de meditare: „aceasta sarbatoare ar trebui sa indeplineasca o functie comemorativa, sa dea un nou sens vietii interne, sa stinga conflictele in interiorul natiunii, sa duca atat la dezbinarea grupurilor politice sau de orice alta natura, cat si la recuperarea valorilor, a demnitatii si a mandriei de a fi roman”.
Ultima parte a dezbaterii a constat in intrebari, comentarii, analize, sugestii, din partea participantilor. / Eliza Apascaritei, Cristina Purice, Iustina Ambrono, Irina Gociman
Niciun comentariu