Miercuri, 15 decembrie, Casa de Cultură a Studenților ( CCS) din Iași a organizat conferința ,,Artist în pandemie”. În cadrul evenimentului s-a vorbit despre schimbările survenite în domeniu artei, în pandemie, și despre soluțiile pe care artiștii le propun pentru a apropia publicul de artă în situații de criză. Invitații conferinței au fost Codrin Dănilă, actor la Ateneul Național din Iași, Adrian Ștefan, coregraful trupei de dans ,,The Sky”, sculptorul Vladlen Babcinețchi și Andra Botez, vocal-coach la Superstar România.
Evenimentul, coordonat de Adriana Tănasă, student reprezentat în Senatul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a început la ora 19.00, cu o scurtă introducere făcută de Codrin Dănilă referitor la lumea virtuală și influența spațiului online asupra artiștilor. „Practic arta nu s-a schimbat, s-a schimbat canalul”. Acesta a mai menționat că s-au depus eforturi „să nu schimbăm mesajul, ci să schimbăm contextul prin care transmitem mesajul”. Totodată acesta a vorbit de dificultatea cu care se confruntă un artist fără public. „Cel mai greu e în momentul în care tu ești învățat cu omul care să te privească și să te aplaude, să-ți transmită o energie, iar acum nu se mai poate asta”.
Vladlen Babcinețchi a adăugat o perspectivă optimistă discuției, subliniind că, dimpotrivă, perioada pandemică i-a deschis calea unor noi traiectorii în domeniul său profesional. „Eu lucrez în atelier, nu a fost o problemă să lucrez, să-mi mențin activitatea neavînd un public permanent”, a mărturisit el. Acesta a vorbit despre lucrările și realizările sale din acești ani și a spus că a putut face față perioadei dificile prin comenzi și contracte cu anumite instituții din Iași, dar și prin organizarea expozițiilor în aer liber. „S-a simțit că toți artiștii și instituțiile au dorit să organizeze evenimente și să depășească această perioadă cît mai bine”, a mai spus sculptorul.
Discuția a continuat cu intervenția Andrei Botez, care a evocat că pentru ea anul 2020 a fost unul foarte complex prin provocările ce au survenit și anume prin orele de canto online, care au fost foarte cerute. ,,Această tehnică a funcționat extrem de bine în mediul online. Deși pare imposibil a fost, din contra, o provocare pentru cei doritori de a evolua să încerce această tehnică vocală revoluționară”. De asemenea, Andra Botez a mai subliniat că în perioada aceasta a descoperit puterea platformelor online și s-a propiat mai mult de familia sa.
Adrian Ștefan a susținut o opinie diferită, considerînd că arta are de suferit dacă e supusă acestor condiții. ,,Eu cred totuși că arta are o implicare socială foarte importantă și fără această latură socială, care, de obicei, se stabilește prin contact fizic uman sau printr-o discuție fizică, are de pierdut”. Acesta a mai spus că arta are nevoie de vizibilitate fizică, nu în mediul online și că nu oricine poate să se integreze condițiilor de a face artă online. „Fiecare am încercat să ținem capul deasupra și să nu ne înecăm, dar mi-e greu să cred că putem susține o societate discutînd doar online”, a mai subliniat coregraful.
Conferința s-a încheiat cu o serie de întrebări din partea publicului.
Casa de Cultură a Studenților din Iași a fost înființată în 1957, ca o alternativă de petrecere a timpului liber pentru studenții din Centrul Universitar Iași.
Niciun comentariu