Joi, 10 noiembrie a.c., incepand cu ora 17.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a avut loc deschiderea oficiala a Conferintei Nationale “Text si Discurs Religios”, aflata la editia a IV-a. La eveniment au participat prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Romane si profesor la Universitatea Bucuresti, IPS Teofan Savu, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, prof. dr. Wilhelm Danca de la Institutul Romano-Catolic „Sfantul Iosif” din Iasi, prof. univ. dr. Vasile Isan, rector al UAIC din Iasi si conf.univ.dr. Dan Stoica, prodecan al Facultatii de Litere din Iasi.
Mesajul de bun-venit a fost rostit de catre prof. univ. dr. Vasile Isan, care a tinut sa mentioneze ca „acest eveniment tinde sa devina o traditie a Facultatii de Litere” si a indemnat pe participanti sa fie pentru scurte momente „inactuali”, iesind de sub imperiul lui “Hic et nunc”. In continuare, IPS Teofan Savu a vorbit despre tacere ca discurs religios, subliniind ca „vreme este pentru a tacea, vreme este pentru a vorbi”. „In orice situatie ne aflam, nu putem sa nu comunicam. Insa doar in proportie de 20% o facem prin cuvinte, iar restul de 80% prin nonverbal. Asadar tacerea este un izvor marturisitor si are un rost calauzitor”. De asemenea, IPS Teofan a adus in discutie prezenta tainei in Ortodoxie, afirmand ca „in fata tainei se cuvine sa tacem, deoarece cuvintele nu cuprind taina”. In incheiere, el a indemnat la un echilibru intre cuvant si tacere in viata fiecarui om pentru a descoperi drumul catre Dumnezeu si catre sine.
Mai departe prof. dr. Wilhelm Danca a transmis mesajul P.S. Petru Gherghel, Episcop al Diocezei Romano-Catolice Iasi, subliniid faptul ca „toti suntem destinatarii cuvantului divin avand in acelasi timp datoria si onoarea de a cunoaste si transmite mesajul sacru”. In continuare au luat cuvantul Romeo Olteanu, viceprimar al municipiului Iasi si Petru Movila, deputat de Iasi, care si-au manifestat increderea si sprijinul pentru lucrarile acestei Conferinte.
In incheiere, prof. univ. dr. Gheorghe Chivu a sustinut alocutiunea intitulata „Scrisul religios, componenta definitorie a culturii vechi romanesti”. El a evidentiat ca scrisul religios este o componenta structurala definitorie a culturii romanesti, incepand cu primele manuscrise copiate in manastiri si continuate in secolele urmatoare. „Aceasta editie a Conferintei Nationale «Text si Discurs Religios» isi propune sa evidentieze unele aspecte ale acestei evolutii a textului religios, ce nu au fost in centrul atentiei pana in prezent”.
La conferinta s-a adus in discutie difuzarea cartilor biblice in ultimele trei secole, mentionandu-se trasaturile stilistice specifice scrisului religios romanesc. „Unele texte, cum ar fi Evanghelia si Psaltirea, au fost utilizate pentru lectura personala, dar si in cadrul slujbelor divine. Fenomenele lingvistice mostenite in actualitate, precum si structurile retorice si stilistice care atrag atentia in cercetare sunt fundamente in incercarea noastra de a evidentia mostenirea scrisului religios”, a concluzionat prof. univ. dr. Gheorghe Chivu.
La final, participantii la manifestare au vizionat un scurt film despre scopul si realizarile Conferintei Nationale „Text si Discurs Religios”, de la prima editie pana in prezent.
Mihai Parfeni
Alexandru Ojica
Niciun comentariu