Joi, 12 mai, în sala I1 a Centrului de Studii Europene din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), începînd cu ora 16.00, a avut loc lansarea cărții lui Diego Scarabelli, „The Mafia Unveiled” (en: „Deconspirarea Mafiei”).
În deschiderea lansării, Teodor Moga, lector la Centrul de Studii Europene, a făcut o scurtă prezentare a tînărului istoric italian Diego Scarabelli, urmînd ca acesta să prezinte subiectul cărții sale, unul care tinde să fie mai puțin discutat: Mafia și ce înseamnă acest termen și o privire nișată pe Mafia Siciliană.
„Totul a început ca o problemă siciliană dar e mult mai mult de atît. Astăzi e o problemă europeană şi de mai mult de un secol este o problemă cu care se confruntă şi America”, a precizat în începutul prezentării Diego Scarabelli.
Acesta a mai adăugat faptul că Mafia este considerată astăzi de toată lumea un grup de crimă organizată, ceea ce şi este, dar care are şi unele părți mai puțin cunoscute.
„Sute de ani oamenii au crezut că Mafia nu există şi că e doar un sentiment, ceva ce caraterizează aroganța sicilienilor şi faptul că aceştia se credeau superiori față de alți oameni. Pentru a distruge acest sentiment ar fi fost nevoie de cultură, timp dar şi de o analiză a economiei. Cu toate astea, Mafia nu a fost distrusă pentru că ea nu era nici pe departe un sentiment”, a completat scriitorul cărții.
În continuare, Diego Scarabelli a povestit despre protagonistul cărții sale, Paolo Bordonaro, un polițist militar italian, cel care a fost primul care a vorbit despre această problemă şi şi-a propus combaterea Mafiei, lucru pe care l-a şi reuşit în timpul fascismului şi care este consemnat și în carte. El a publicat raportul unei investigații amănunțite si astfel au avut loc primele mari arestări ale liderilor Mafiei.
„Paolo Bordonaro a crezut că Mafia este o organizație criminală, iar pentru ca oamenii să fie arestați, forța nu era suficientă. El a descoperit faptul că în fiecare zi cineva era omorît şi tot el l-a demascat pe şeful Mafiei siciliene, cel care deținea întreg controlul, Calogero Vizzini”, a menționat Diego Scarabelli.
Scriitorul a subliniat faptul că protagonistul cărții sale nu a devenit un erou național, aşa cum era de aşteptat, ci a rămas complet uitat, iar în „Deconspirarea Mafiei” i se reamintesc meritele.
În finalul prezentării, scriitorul a ținut să menționeze faptul că problema Mafiei este o problemă transnațională, pe care țările trebuie să o rezolve împreună, luptînd împreună. Pentru realizarea acestei lucrări, autorul a făcut stagii de documentare în Italia, SUA, Germania, Marea Britanie, Olanda, a apelat la fonduri de arhivă, interviuri, importantă fiind şi munca de teren pe care a făcut-o pentru obținerea unor date şi informații.
Diego Scarabelli este istoric, cercetările sale doctorale din anul 2014 au avut ca punct de plecare sistemul de tranzacție care a avut loc între guvernul italian şi Mafia siciliană după Unificarea Italiei în secolul al XIX-lea.
Niciun comentariu