(GENERAL, 13.00) UMF – STUDENTI – EXMATRICULARI / Studentii medicinisti mai au patru zile sa evite exmatricularea.
(CUZANET, Iasi, 4 decembrie) – Medicinistii cu mai mult de 15 credite restante, care au refuzat sa se inscrie in anul complementar, mai pot pina luni, 8 decembrie a.c., sa isi inghete anul universitar. Hotarare a fost luata de Biroul Senat al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi (UMF) intrunit in plen pe 3 decembrie a.c. „Foarte multi studenti restantieri nu s-au inscris in anul complementar atunci cand le-am dat ocazia si vor sa se inscrie acum. Nu le mai oferim posibilitatea sa se inscrie pentru ca este imposibil sa recupereze ce au pierdut si sa treaca cu bine de sesiunea din iarna. Singura solutie este sa faca o cerere de intrerupere a studiilor si sa se inscrie anul viitor. Cei care n-o vor face pana la data stabilita in Biroul Senat, vor fi exmatriculati”, a declarat Geanina Carmen Ungureanu, secretar-sef al UMF.
Studentii restantieri romani s-au putut inscrie pana in data de 31 octombrie a.c., iar cei straini pana la data de 25 noiembrie a.c. „Decalajul dintre aceste date este cauzat de faptul ca studentii straini trebuie sa obtina aprobare de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, pentru a-si putea continua studiile”, a explicat Geanina Ungureanu.
La inceputul anului universitar, peste 800 de studenti medicinisti se aflau in situatia de repetentie. Conform Regulamentului de Studii Universitare al UMF, art. 2.9 (b), „Promovarea de la un an la altul se poate face cu cel mult 15 credite restante din anul precedent si nici un credit restant din anii anteriori”. Pana la inceputul acestui an universitar, aceasta prevedere a ramas doar pe hartie, studentii cu pana la 100 credite restante promovand anul. Noua conducere a UMF, instalata in martie 2007, a decis ca regulamentul sa fie respectat. „Trebuie sa revenim la normal”, a explicat aceasta decizie Vasile Astarastoae, rectorul UMF.
Solutia propusa de UMF a fost anul instituirea unui an complementar, insa aceasta nu le-a fost pe plac restantierilor, deoarece pierdeau un an din viata si trebuiau sa plateasca din nou taxele de scolariazare, 3.800 de lei/an. Doar 15% dintre studentii aflati in aceasta situatie si-au depus cererile de inscriere in anul complementar. / Laura Baban, Mihaela Bucur