Sîmbătă, 18 mai, în Agora EX LIBRIS, din Palas Mall Iași, a avut loc conferința „Literatura va schimba sau nu lumea”, susținută de scriitoarea și moderatoarea de televiziune Daniela Zeca – Buzura. Evenimentul a făcut parte din seria Conferințele LIBREX 2019, din cadrul tîrgului de carte omonim.
Moderatoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion” și-a început discursul prin a face referire la conferința susținută de criticul literar Ioana Pârvulescu, cu o zi înainte, și prin a aprecia că aceasta „a dat dovada unui curs academic integral”. Invitata a continuat prin a mărturisi că, inițial, a fost reticentă la ideea de a susține o conferință într-un spațiu precum mall-ul, temerile sale fiind accentuate de dialogurile cu dramaturgul Matei Vișniec și cu teatrologul George Banu. „M-am întîlnit cu cei doi în aeroport, iar cînd le-am povestit unde mă duc, m-au întrebat malițios: «Ce fel de conferință poți susține în mall? Poate maxim să faci un stand up comedy. Și ce titlu… sună aproape comunist», a povestit aceasta. Referindu-se la titlu, Daniela Zeca – Buzura a subliniat că acesta, așa cum apare pe afiș, fără semnul întrebării, este, de fapt, „o farsă retorică”, fiindcă literatura este de prisos atunci cînd asistăm la marile tragedii ale istoriei, și că preferă ca întrebarea din titlu să rămână retorică și, prin urmare, fără răspuns.
Discursul jurnalistei a cuprins apoi încercări de a defini literatura. Citînd definiția dată de lingvistul Roman Jakobson – „Literatura este o violență în rîndul limbajului comun”, scriitoarea a apreciat că „este o definiție eliptică și foarte amăgitoare”. Pe cititor nu ar trebui să-l intereseze neapărat definiția literaturii, ci ar trebui ca acesta să se concentreze la instanțele cuprinse în literatură. „Toată suma imaginației unui autor este inclusă într-o sferă și mai largă, care este cultura. Literatura este un aeroport de pe care se ridică avioane mici și mari, pentru că încap aici și cititorul, și editorul, fără de care nu se poate, și publicul, și textul și personajele din el”, a explicat invitata.
Discursul s-a concentrat apoi spre destinul cărții în format fizic în era digitalizării. Citîndu-l pe Umberto Eco, care a spus că tabletele, telefoane, e-book-urile nu sînt decît cărți pentru călătoriile lungi, Daniela Zeca-Buzura a mărturisit că, datorită noilor tehnologii, își poate împărtăși lecturile cu cei 20.000 de prieteni virtuali de pe pagina de Facebook a emisiunii „Mic dejun cu un campion”.
Încercînd să compare conceptul de literatură cu un volum, aceasta a făcut referire la antologia de povești „1001 de nopți”. „În aceste povești intră plide, intră filosofie cu elemente grele, parodie, narațiune și, uneori, teatru. Toate sunt făcute select și vizionar, cu o tehnică a suspansului și a punctului culminant deosebită”. Aceasta a mai asemănat literatura cu o relație de dominare și supunere, comparîndu-l pe cititor cu sultanul din poveștile orientale, care cere în mod constant autorului, întruchipat ca Șeherezada, povești. „Ar putea fi literatura o relație utilitară? Sau literatura este o relație tandră între vocea celui/celei care povestește și între cel care ascultă?”, s-a întrebat, retoric, jurnalista.
„Suntem arhivele schimbărilor pe care cărțile le-au produs în noi”
În continuare, invitata a declarat că este în zadar să ne întrebăm dacă și pe cine salvează literatura. Într-o situație similară se află și televiziunea, al cărei rol în viziunea unora este de a educa. „Televiziunea este un resort de masă. Popular, profitabil întotdeauna și ea nu face decît să dezvolte nu competențe, ci apetențe. Exact ca o mîncare bună. Televiziunea ne duce, mai repede sau mai încet, cu blîndețe sau cu forța, în pragul unor experiențe pe care trebuie să avem atenția și răbdarea să le dezvoltăm mai tîrziu la școală, la bibliotecă, la biserică, în societate”, a concluzionat moderatoarea. Aceasta a mai adăugat că lectura este un act intim, asemenea rugăciunii, dincolo de falsa impresie oferită de rețelele sociale, că ea poate fi o experiență colectivă. „N-are rost să credem că ne putem purta cu literatura așa cum au făcut francezii cînd au văzut turla de la Notre Dame arzînd și au început să cînte imnuri religioase. Textul instituie tot felul de complicități strict senzoriale, diferite pentru fiecare dintre noi”.
În încheiere, Daniela Zeca-Buzura a precizat că cititorii nu trebuie să se întrebe dacă literatura va salva sau nu lumea, ci trebuie să fie convinși că acest lucru s-a întîmplat deja. „Toți cei aici de față suntem arhivele schimbărilor pe care cărțile le-au produs în noi”. Ea a mai adăugat că lectura este un „antrenament cultural” și o plăcere care trebuie cultivată, „ca să putem trăi, în final, bucuria”.
Daniela Zeca – Buzura este scriitoare, producător și moderator de televiziune și doctor al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Din martie 2003 a fost redactor‑şef al redacţiei Literatură‑Arte, iar în perioada 2004‑2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. Este autoarea volumelor : Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Polirom, 2007), Istoria romanţată a unui safari (Polirom, 2009, 2011), Zece zile sub văl/Ten Days Under the Veil (jurnal de călătorie, Litera, 2011).
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și realizatoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”, difuzată pe TVR2.
Niciun comentariu