(GENERAL, 8.00) „CUZA” – BLOC – CERCETATORI / Universitatea „Cuza” vrea sa construiasca un bloc de apartamente pentru tinerii cercetatori.
(CUZANET, Iasi, 22 ianuarie) – Ideea de a construi un bloc in care sa locuiasca tinerii cercetatori ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) sta la baza noii politici de gestionare a resurselor umane adoptate de conducerea institutiei. Conform declaratiilor rectorului Vasile Isan, universitatea dispune de fonduri pentru construirea unui bloc de locuinte pentru tinerii cercetatori ai universitatii, absolventi ai universitatilor de peste hotare. „O sa incercam sa construim un bloc de locuinte pentru tinerii cercetatori ai univeristatii ca sa avem posibilitatea sa le oferim tuturor celor care vin din Vest sau tuturor celor care ar dori sa se angajeze la universitatea noastra un spatiu de locuit, la un pret rezonabil. Se va intimpla, dar nu anul asta, trebuie sa fim realisti, nu poti sa faci hocus-pocus, dar se va intimpla. Toate universitatile bune din Occident procedeaza in acest fel. Este o competitie atit de acerba pentru a atrage profesori si studenti de buna calitate… Avem la dispozitie citeva variante si piata imobiliara nu este in cea mai buna forma acum. Nu ma tem ca vom fi incapabili sa rezolvam aceasta problema”, a explicat rectorul Vasile Isan.
Primul pas concret facut de UAIC in vederea atragerii absolventilor din alte tari a fost schimbarea Codului de Etica al institutiei de invatamint. Cele trei modificari votate in sedinta Biroul Senat din 18 decembrie 2008 au rolul de a „deschide” institutia de invatamint si pentru alti absolventi ai universitatilor de traditie din tara si din strainatate. Dupa declaratiile rectorului UAIC, Codul este demersul initial al unei politici focalizate pe atragerea „unor resurse umane de calitate”. „Daca vom observa ca nu reusim sa atragem tineri valorosi din celelalte centre universitare de traditie ale Romaniei si, eventual, din strainatate, vom alcatui o strategie si o politica focalizata tocmai pe aceasta atragere o resurselor umane de calitate, prin doua mijloace: primul, sa incercam sa trimitem absolventi buni la master la cele mai bune universitati din Anglia si Statele Unite, pe care ulterior sa ii aducem inapoi, si apoi, contactarea si angajarea pe anumite perioade din anul academic, a unor absolventi ai universitatii noastre care sint acum in pozitii academice foarte bune in Occident”, a explicat Vasile Isan. Cea de-a doua masura este construirea blocului cu apartamente pentru cercetatorii sau cadrele didactice straine ce urmeaza a fi angajate la UAIC.
Codul de Etica votat de Senatul UAIC pe 18 decembrie 2008 este, de fapt, o reactualizare a vechiului Cod, la care au fost adaugate trei alineate noi (Articolul 16 si Articolul 17, punctele 1 si 2) care prevad urmatoarele: universitatea nu va angaja persoane inrudite pina la gradul al IV-lea cu membrii comunitatii academice, absolventii studiilor doctorale de la UAIC in posturi didactice sau de cercetare nu vor fi angajati direct, fara sa aiba un stagiu terminat la alta institutie de invatamint si, de asemenea, se interzice implicarea politica a cadrelor didactice pe perioada mandatului academic. / Lina Vdovii
Niciun comentariu