(GENERAL, 8.00) „CUZA” – MUGUR ISARESCU – DOCTOR HONORIS CAUSA / Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.
(CUZANET, Iasi, 14 mai) – Prof. univ. dr. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a primit ieri, 13 mai, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. La evenimentul desfasurat in Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC au fost prezenti rectorul institutiei, prof. univ. dr. Vasile Isan, precum si rectorul interimar al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad”, prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea, rectorul Universitatii de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, dar si alte cadre didactice de la UAIC. Ceremonia de decernare a distinctiei a debutat cu intonarea imnului „Gaudeamus Igitur” de catre corul „Gaudete” al Facultatii de Teologie Romano-Catolica, urmat de salutul rectorului Vasile Isan, care a tinut sa precizeze ca „este un moment important pentru universitate si pentru comunitatea academica ce recunoaste meritele in politica publica si in cercetarea economica academicianului si guvernatorului Mugur Isarescu”.
Manifestarea din Aula Magna a continuat cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa (DHC) guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, prof. univ. dr. Mugur Isarescu.  Discursul de Laudatio a fost tinut de catre rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, si a constituit un prilej de enumerare a motivelor care au stat la baza deciziei de acordare a inaltei distinctii guvernatorului BNR. „Domnul Academician Mugur Isarescu ingemaneaza cit se poate de armonios cercetarea si reflectia asupra fenomenelor economice cu decizia si actiunea în domeniul monetar – bancar.(…) Domnul Mugur Isarescu nu si-a propus nici obiective radicale si nici scopuri populare. Meritele guvernatorului in transformarea Bancii Nationale a Romaniei intr-o veritabila «banca a bancilor» si in obtinerea unei monede rezonabil de sanatoasa au fost esentiale”, a spus prof. univ. dr. Vasile Isan. Acesta a mai mentionat, cu aceasta ocazie, faptul ca propunerea venita din partea Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor a fost votata in unanimitate de catre membrii Biroului Senat al institutiei de invatamint.

Momentul a continuat cu inminarea diplomei de DHC guvernatorului Mugur Isarescu, care a tinut sa multumeasca institutiei: „ma simt onorat, emotionat si va multumesc foarte mult”. Guvernatorul a sustinut apoi o prelegere legata de fluctuatiile ciclurilor de capital privat, ca o explicatie a crizei mondiale, cu referire la statul roman. Acesta a invocat motivul fluxurilor mari de bani care au intrat „intr-o piata care nu este adinca”, apreciind ca „e greu fara bani, dar este greu si cu multi bani”.
De asemenea, guvernatorul a tinut sa precizeze ca „nu ne propunem sa oprim criza, ci doar incercam sa atenuam pantele curbelor. Incercarea de a evita criza este doar o iluzie periculoasa”.
Ceremonia s-a incheiat cu un recital sustinut de Corul Barbatesc al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloaie” si de Corul „Gaudete” al Facultatii de Teologie Romano-Catolica.

A doua istorie a BNR, in date
In partea a doua a zilei, de la ora 16.30, in Sala Senat a UAIC, a avut loc lansarea volumului „Istoria Bancii Nationale a Romaniei in date”, vol. II, 1915-1918, avindu-i ca autori pe Mihaela Tone, de la Serviciul Arhive si Muzeu din cadrul BNR, Nadia Manea si Cristian Paunescu, director Directia Resurse Umane, BNR. Atit Mihaela Tone si Cristian Paunescu au fost prezenti in Sala Senat. Pe linga acestia, la lansare au mai participat rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, prorectorul Programe Masterat si Doctorat, prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prof. univ. dr. Alexandru Zub, precum si directorul Editurii „Oscar Print”, Angelica Moldovan. Desi avea locul rezervat, Guvernatorul BNR nu a putut asista la eveniment.
In debutul discutiei, prof. univ.dr. Alexandru Zub a apreciat faptul ca „volumul se refera la o perioada de cumpana din istoria Romaniei, o vreme a unor schimbari importante in plan geo-politic. Se vede efortul care s-a investit in aceasta opera”. Acesta a fost urmat de prof.univ. dr. Gheorghe Iacob care si-a construit discursul in trei parti, cu referire la actorii lucrarii, meritele si problemele ce deriva din volum. Cele mai importante sint „raportul intre forta economica a unei banci si increderea, faptul ca banca a asigurat treptat independenta economica a Romaniei, precum si raportul intre banca si mentalitatea poporului”.
La sfirsitul tuturor interventiilor,  autorul Cristian Paunescu a enumerat cele trei motive care l-au determinat sa aleaga UAIC pentru lansarea oficiala a cartii. „Primul este prezenta elitei intelectuale a universitatii pe care am cunoscut-o acum doi ani, apoi, Iasul este indispensabil legat de subiectul cartii. Conducerea BNR vine la Iasi dupa ce este ocupat Bucurestiul. De asemenea, evenimentul de azi, prezenta domnului Guvernator la «Cuza» ne-a facut sa legam aceste evenimente”, a declarat autorul.
Dupa ce le-a multumit celor din sala pentru „cuvinte frumoase”,  a mai mentionat faptul ca face parte din comisia mixta de istorici romani si rusi care se ocupa de problema tezaurului romanesc, unul dintre subiectele cartii, mentionind, in final, ca valoarea curenta a acestuia se ridica la doua miliarde de euro. / Lina Vdovii