Astazi, 8 decembrie, a avut loc lansarea celor doua volume aflate sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, intitulate: “Politica pronatalista a regimului Ceausescu  – O perspectiva comparativa” si “Institutii si practici”, scrise de Luciana M. Jinga, Corina Dobos, Florin S. Soare si Cristina Roman . Evenimentul s-a desfasurat la Libraria “Orest Tafrali” din Corpul A de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iasi, intre orele 17.00 si 18.00. La manifestare au fost prezenti  Mihnea Berindei, cercetator la Institutul de Stiinte Sociale ale Politicii din Franta (CNRS), Titu Gabriela (doctor si cadru didactic la Universitate de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa din Iasi) , precum si autorii celor doua volume, exceptie fancand Cristina Roman, care nu a putut ajunge la lansare.

Cuvantarea de bun – venit a fost rostita de moderatorul evenimentului, Adrian Serban, care a facut o scurta prezentare a celor doua volume. “Primul volum a aparut la sfaritul anului trecut, iar cel de-al doilea acum mai putin de o luna, la editura Polirom. In cele doua carti se face o raportare la politica pronatalista ceausista in comparatie cu  cea din Franta si din alte state europne, precum si mecanismele institutionale care functionau atunci: cresele, lagarele, orfelinatele – spital”.

„O analiza la rece a unei politici criminale”

Gabriela Titu, a tinut sa precizeze neajunsurile perioadei comuniste si modul in care s-a reflectat interzicerea avortului asupra femeilor. “Imi amintesc ca intr-o dimineata eram la pavilionul unde lucram ca medic si ni s-a interzis sa patrundem intr-o incapere. Intr-un final am vazut ce se afla dincolo de usa: o femeie care isi provocase un avort utilizand un fus. A capatat o infectie care, la cel mai mic zgomot si la orice pala de lumina, ii paraliza muschii. Ea a fost salvata, dar stiu si cazuri in care femeile, utilizand radacina de hrean, mureau sub privirile medicilor”, a afirmat Gabriela Titu. Pentru doctorul Titu, “cel mai dureros ca om, dar si ca medic, este sa inveti ani de zile o meserie si sa stii ca poti salva viata unei persoane, dar ca nu iti este permis sa faci acest lucru”.

Perioada comunista, din spusele doctorului, a reprezentat un atac la femeie, care era privita ca un animal. Cu microfonul in mana, Mihnea Berindei a facut “o analiza la rece a unei politici criminale, care a tinut Romania la marginea umanitatii”. El este cel care face o structura a celor doua volume, enuntand cele mai importante teze din carti. “Cele doua volume se completeaza. Primul lasa intrebari privind mecanismele punerii in practica a tehnicilor folosite si a consecintelor pe care le-a avut interzicerea contraceptivelor, iar cel de-al doilea vine cu raspunsurile si releva rolul Ministerului de Interne si a medicilor in ceea ce priveste realizarea unui plan in conformitate cu dorinta conducatorului, de a avea o demografie a tarii de 30. 000 de oameni pana in anul 2000”.

In primul volum, conform istoricului,  “ceea ce ne izbeste cel mai mult este evolutia avorturilor provocate si forma de rezistenta a femeilor, care continuau sa avorteze cu riscul pierderii vietii”. In anii 1980 – 1984, cifrele oficiale indica faptul ca numarul avorturilor depaseste numarul nasterilor. In cel de-al doilea volum, Mihnea Berindei vede importanta “problema mortalitatii materne si infantile, precum si conditiile mizerabile de ingrijire a copiilor abandonati si a celor din crese sau gradinite. In acea perioada, copiii erau considerati niste rebuturi ale societatii”.

„Copiii sunt nefolositori statului nostru”

“Imi amintes ca un angajat al unui astfel de camin mi-a spus ca toti copiii de acolo sunt nefolositori statului nostru”, a declarat Luciana Jinga, coautor la primul volum si coordonatorul celui de-al doilea volum. Lucrarea, in opinia Lucianei Jinga, “va fi o sursa de documentare si de pastrare a arhivelor, deoarece arhivele din care ne-am documentat noi nu sunt pastrate cu grija si pot disparea oricand”.

In cele doua volume se incearca descoperirea mecanismelor care au dus la formarea acestor politici in perioada comunista. La final, spectatorii au adresat intrebari invitatilor, care si-au prezentat planurile pentru viitor: “ Anul care urmeaza vom face o expozitie, un portal in care sa putem expune documentele si arhivele care au reprezentat baza cartilor noastre, pentru a putea fi cunoscute de toata lumea”, a declarat Florin S. Soare, autor al celor doua volume.

Luciana M. Jinga ese doctoranda a UAIC si a Universitatii din Angers, Franta. Cristina Roman si Florin. S. Soare sunt doctoranzi ai Facultatii de Istorie de la Universitatea din Bucuresi, iar F. Soare a publicat doua carti pana acum: “Politica natalista in Romania 1966- 1989” si “Dictionarul comunismului”,  Corina Dobos este  doctoranda in istorie a Universitatii din Bucuresti si a University College London. Toti cei patru autori sunt  cercetatori in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului din Romania.

Claudia – Mirela Danaila