Andreea Paul (Vass), consilier personal al premierului Emil Boc si lector la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti si-a lansat luni, 2 mai a.c., cartea “Forta politica a femeii” pe care a coordonat-o. Evenimentul a fost gazduit de libraria Orest Tafrali a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, incepand cu ora 17.00. Invitati la discutie au fost prefectul judetului Iasi, Sava Dragomir Tomaseschi, dr. Florin Cintic, consilierul judetean Maria Cabalau si Narcisa Nedelcu, presedintele organizatiei de femei a PDL Iasi.
Inca de la inceputul evenimentului dedicat lansarii de carte, Andreea Paul a tinut sa precizeze ca “nu este foarte usor sa urci pe o nava a politicii romanesti, s-o conduci marinareste, si sa incerci sa pui toate culorile politicii romanesti: rosu, galben, portocaliu; este dificil, insa cu efort am reusit sa adun marturiile acestor doamne active si cu succese remarcabile in politica romaneasca in prima carte a volumului «Forta politica a femeii»”. Cartea structurata in trei parti cuprinde dezvaluiri din culisele parcursului politic al femeilor, urmate de marturisiri ale doamnelor care au excelat intr-un domeniu al vietii cu totul altul decat politica si care ori nu au facut pasul spre politica, ori cand l-au facut, au esuat. In ultima parte a volumului, domnii, „diriguitorii politici”, au fost invitati sa-si exprime opiniiile despre cum vad ei o mai buna reprezentare a femeilor in politica romaneasca.
Discutiile s-au axat pe problematica reprezentativitatii femeilor in societate, si implicit a subreprezentarii femeilor in viata politica a Romaniei, in contextul in care 52% din populatia tarii este de gen feminin. Una din solutiile gasite de coordonatoarea volumului o reprezinta cota minimala de gen, „care presupune un procent alocat in egala masura domnilor si doamnelor, de minimum 30%. Aceasta cultiva chiar daca in aparenta artificial, o egalitate de sanse relativa”. Andreea Paul a adus ca exemple alte state care au aderat la acest principiu, si ne-au lasat in urma cu procentul nostru de 9,6 % femei in Parlamentul Romaniei, fata de o medie de 19 % la nivel global. A exclus din start posibilitatea ca aceasta cota de gen sa provoace discriminare pozitiva, considerand-o o pseudoproblema. „«Nu pot», din punctul meu de vedere, este o expresie care impune limite. Noi femeile ne-am resemnat? Cred cu adevarat in principiul cotei minimale de gen. Desi ni l-am asumat cu totii, din pacate nu reusim sa-l implementam cu adevarat”, a concis Maria Cabalau. Aceasta si-a incheiat prezentarea cu intrebarea retorica. „este societatea romaneasca o societate traditionalista?”
„Femeile stiu ce inseamna sa cresti si sa educi copiii, un pic mai bine decat barbatii”
„Egalitatea de sanse nu este o valoare a ideologiei de stanga sau de dreapta, ci este o valoare a respectarii demnitatii umane. Cred ca femeile pot sa ghideze discursul politic si public in general, cand vine vorba de sanatate sau educatie pe o traiectorie mai corecta, pentu ca ele stiu ce inseamna sa cresti si sa educi copiii, un pic mai bine decat barbatii”, a tinut sa intervina Andreea Paul.
Dr. Florin Cintic si-a reamintit intrebarea pe care Neagu Djuvara i-o adresase candva si la care nu gasise raspuns: „De ce nu sunt femei in politica romaneasca dupa ’90’?” Singura explicatie ar fi prezenta vie in mentalul colectiv, a imagii Elenei Ceausescu. Acesta observa ca „perceptia patriarhala, viziunea autoritarista, aceste elemnte ale structurii primitive de tara subdezvoltata” nu au disparut. „Vedem ca rolul femeilor este tolerat de o castra de baieti din organizatie”.
Cu o alta perspectiva asupra cauzelor slabei reprezentativitati feminine in spatiul public a venit Narcisa Nedelcu. „Principalii nostri rivali, sunt tot femeile. Noi nu ne votam pe noi. Cand vom invata sa fim solidare, vom fi mai multe in Parlament. Nu trebuie sa impunem prin lege un anumit procent, ci prin ceea ce suntem noi”. „Cu un ochi critic”, in finalul intalnirii, Andreea Paul a apreciat ca nu ar putea fi de acord ca promovarea femeilor in politica sa depinda de vointa unui om sau a unui grup de oameni.
Irina Gociman
Cristina Babii
Niciun comentariu