La Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași va avea loc, în perioada 4-9 noiembrie, Congresul anual al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA). Înființată în 1950, AICA este o organizație internațională afiliată UNESCO, din care fac parte peste 60 de țări de pe toate continentele.

Tema congresului este „Becoming Machine, Resisting the Artificial. Art in the Present Tense” și reflectă realitățile actuale ale unei lumi tot mai impregnate de tehnologie.

„Această temă invită la reflecția asupra rolului artei într-o lume din ce în ce mai digitalizată. Prin implicarea profesioniștilor și a publicului în discuții pe aceste concepte, evenimentul contribuie la o înțelegere mai profundă a răspunsului artei contemporane la schimbările societale actuale. Organizarea congresului în Iași, un oraș bogat în patrimoniu cultural, îmbogățește această conversație, juxtapunînd tradiția cu inovația și sporind dialogul între trecut și viitor în artă”, a declarat Małgorzata Kaźmierczak, președinta AICA International.

Vor participa cu prezentări 58 de specialiști internaționali, precum Joanna Zylinska (King’s College London), Jean-Paul Fourmentraux (Universitatea Aix-Marseille, Franța) și Paul O’Kane (University of the Arts London).

Biroul din Romania al organizației, a fost (re)înființat în 1993 și include acum 68 de membri, specialiști recunoscuți pentru contribuțiile lor atît în țară, cît și pe plan internațional. Ultimul congres AICA International în România a avut loc în 1967, la Tîrgu Jiu, fiind coordonat de Dan Hăulică. Anul acesta, evenimentul se va desfășura la Iași și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

Sursă foto: www.societateamuzicala.ro