(GENERAL, 15.00) DOSAR – CONDUCATORI DE DOCTORAT / Intentia conducerii de a intineri "lotul" de indrumatori de doctorat creaza conflicte la "Medicina" din Iasi.
(CUZANET, Iasi, 27 mai) – Noi conflicte la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF) Iasi, dupa ce conducerea institutiei si-a manifestat intentia de a intineri personalul de profesori si conducatori de doctorat. Astfel, mai multi profesori, actuali si fosti indrumatori de doctorat, si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta masura, acuzand conducerea de "partinire". In schimb, prof. univ.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi, spune ca masura e necesara "pentru ca, potrivit Legii Educatiei, clasificarea universitatilor se face si in functie de conducatorii si tezele de doctorat. Iar ei in patru-cinci ani vor depasi varsta legala si trebuie sa ne pregatim". In prezent, la UMF Iasi, exista o lista cu cei care ar trebui sa plece si cei care ar trebui sa vina, insa, potrivit prorectorului responsabil de relatii internationale, cercetare si doctorate, conf. univ. dr. Dragos Pieptu "aceasta nu exista pe hartie", ea fiind una virtuala.
Ovidiu Baltatu : "Incerc sa realizez ceva acasa cu experienta pe care am acumulat-o in afara"
Proiectul s-a demarat inca de la inceputul anului universitar (n.r.: 2009-2010), cand au fost reintoarse in tara cadre didactice precum prof. univ. dr. Ovidiu Baltatu (43 de ani) si sef lucr. univ. dr. Radu Iliescu (34 de ani), acestia acceptand oferta facuta de UMF Iasi la sfarsitul lunii februarie a.c. De asemenea, pofesorul Ovidiu Baltatu, fost absolvent al UMF Iasi, lucreaza in prezent la instituitia ieseana cu o echipa din care fac parte sotia sa (n.r. Luciana Baltatu), de origine braziliana care, de asemenea, este cercetator in domeniu, dr. Liviu Oprea si sef lucr. dr. Radu Iliescu. Inainte de a fi ofertati de rectorul Astarastoae, Ovidiu Baltatu lucra in Germania la o firma de medicamente (inca din anul 1994), iar Radu Iliescu facea cercetare medicala in SUA, capatand o experienta de sase ani in domeniu.
"Salariile acestora si ale celor care vor veni nu vor fi ca in occident, insa ei isi vor face salariile. Ele vor putea ajunge ca in occident prin salarii si proiecte de cercetare. In Occident, profesorii universitari nu au sub 8000 de euro. La UMF Iasi, salariul brut al unui profesor este de 33-34 de milioane lei (n.r. lei vechi), insa fara sporuri si altele. Pe langa cei doi, probabil vor mai veni pentru ca sunt si altii care si-au manifestat aceasta intentie", afirma rectorul Astarastoae. Profesorul Ovidiu Baltatu, proaspat reintors in tara, sustine ca motivul pentru care a revenit este strans legat de mediul prielnic ce s-a creat in ultimii ani la UMF Iasi. "Eu incerc sa realizez ceva acasa cu experienta pe care am acumulat-o in afara. N-am venit sa realizez ceva pe planul invatamantului si a cercetarii singur, ci impreuna cu o echipa. Aici am gasit nu numai un mediu prielnic, ci si oameni de calitate. Pentru mine situatia finaciara nu mai e pe primul loc", a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Baltatu. De asemenea, acest punct de vedere este sprijinit si de sef lucr.dr. Radu Iliescu, care afirma ca a revenit "ca sa-mi fac meseria acasa. Pentru mine este foarte importanta cercetarea. Intotdeauna am vrut sa fac ceea ce-mi place acasa. Am asteptat mult o oportunitate de genul asta si ma bucur ca s-au creat aceste conditii pentru mine. Aceasta imi satisface necesitatile de a practica meseria pe care am invatat-o in alta parte, acasa. Noi vrem sa facem parte din viitorul universitatii". In prezent, cei doi predau fiziologie la sectiile de romana – franceza (Radu Iliescu) si romana – engleza (Ovidiu Baltatu), fiind platiti cu ora din bugetul universitatii.
Angajati fara aprobarea Ministerului Educatiei
Singura problema cu care se confrunta conducerea universitatii e Ministerul Educatiei (n.r. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului – MECTS), care, din afirmatiile rectorului Vasile Astarastoae, "a blocat posturile, iar din aceasta cauza noi avem deja un proces (n.r. decembrie 2009) cu ei. Blocarea posturilor impiedica revenirea tinerilor in tara". Potrivit purtatorului de cuvant al UMF Iasi, cei trei "sunt angajati pe o perioada de doi ani, pana cand Ministerul Educatiei va debloca posturile si vor putea participa la concurs. Ei sunt platiti din bugetul universitatii". Cancelarul a mai adaugat ca "cei patru profesori (n.r. Ovidiu Baltatu, Luciana Baltatu, Radu Iliescu si Liviu Oprea) au fost angajati conform deciziei 388/ 2010 a Senatului UMF Iasi. Potrivit acesteia, profesorii sunt cadre didactice asociate, astfel ca acestia pot face activitate de cercetare sau activitate de cadre didactice. Ei sunt platiti in regim de plata cu ora". Astfel, conducerea UMF Iasi a ocolit Ministerul Educatiei (care a blocat posturile), profitand de autonomia universitara pentru a-i putea angaja. Chiar si asa, cele patru cadre didactice vor trebui sa astepte deblocarea posturilor de catre MECTS si sa treaca printr-un concurs, pana sa fie titulari.
Sapte doctoranzi ramasi fara indrumator
Nemultumit de proiectul universitatii, fostul rector al UMF Iasi, prof. univ. dr. Vasile Burlui, acuza actuala conducere a institutiei de "partinire". Totodata, la inceputul anului universitar acesta n-a mai vrut sa semneze contractul de voluntariat (n.r in calitate de conducator de doctorat) cu UMF Iasi. "N-am mai continuat pentru ca n-am mai cerut. Oricum, daca ceream, nu ma prelungeau. Exista la UMF Iasi o anumita distinctie in alb si negru, doua tabere. Eu eram in negru. Am plecat, pentru ca la UMF Iasi nu exista fairplay", a declarat fostul rector al UMF Iasi Vasile Burlui. Astfel, sapte doctoranzi (cu specializari in Medicina Dentara) ai institutiei iesene au ramas fara conducator de doctorat. “Sunt 7 doctoranzi care au fost abandonati de prof. dr. Vasile Burlui, care n-a mai vrut sa semneze contract de voluntariat. Acestora li s-a propus alti conducatori de doctorat, insa acestia au refuzat. Oricum, n-au de ce sa se grabeasca, pentru ca ei termina abia la 1 decembrie 2011”, a declarat Consuela Mitasov, secretara la Scoala Doctorala.
Vasile Burlui : "Ideea universitatii este superficiala"
Fostul rector discrediteaza proiectul UMF Iasi apreciind ideea ca fiind una superficiala. “Spun ca este superficiala pentru ca nu poti sa fii conducator de doctorat la UMF Iasi si profesor universitar in alta parte. Da, poti sa ai un titlu de onoare, dar nu conducator de doctorat. Cred ca profesorii respectivi ar trebui sa functioneze in Iasi ca sa fie utili". Acesta nu ezita sa atace actuala conducere a UMF Iasi, amintindu-si de perioada in care era conducator de doctorat. “ La un moment dat mi-au luat si aparatura din clinica de Medicina Dentara unde lucram. Nu se poate asa ceva! Pe profesorii care erau prietenii lor, a celor din conducere, i-au prelungit, in timp ce oamenii de valoare n-au mai fost prelungiti. In primul rand, la UMF Iasi exista o dihotomie, se lucreaza cu partinire, fara obiectivitate. Exista o falie intre generatiile de profesori. Nu exista comunicare intre profesorii batrani si cei tineri. Eu am construit o facultate si cred ca meritam sa fiu intrebat daca vreau sa-mi prelungesc activitatea", sustine Burlui. Fost rector al UMF Iasi in perioada 2004 – 2005, Vasile Burlui a fost cercetat intr-un dosar de falsificare a peste 800 de diplome, insa ancheta n-a avut nici un rezultat. Acesta a fost si motivul pentru care Biroul Senat al UMF Iasi de atunci l-a revocat din functie la doar un an de la numirea lui. In schimb, acesta pledeaza nevinovat declarand ca "in UMF Iasi nu s-a gresit cu acele dosare. Eu am cerut, cand am fost rector, sa se reanalizeze, de catre procurori, dosarele si s-a constatat ca nu suntem vinovati".
Proaspat venit in colectivul didactic, sef lucr. dr. Radu Iliescu a afirmat ca in perioada doctoratului pe care l-a sustinut in Germania, perioada in care la UMF Iasi era rector Vasile Burlui, "mi-era rusine sa spun ca sunt venit de la UMF Iasi".
Profesorul Victor Nastase avertizeza: "Este o masura total gresita"
Nici prof. univ. dr. Victor Nastase (83ani) nu vede in proiectul universitatii unul eficient. "Cred ca aceasta masura este total gresita. Atunci, cum s-ar spune, sa-i aruncam la gunoi pe cei batrani. Sa le luam cunostintele si sa-i aruncam la gunoi. Consider ca pentru a conduce o teza de doctorat trebuie sa ai experienta, cunostinte si orientare profesionala. Cei care nu au experienta esueaza, pentru ca ei ajung maturi la 50 de ani. Nu exclud posibilitatea ca tinerii care au cunostinte sa nu indrume, insa fara sa-i inlocuim pe cei batrani. Am contract de voluntariat. Conducerea UMF Iasi are obligatia de a-mi asigura spatiu de lucru. Insa, nu mai am dreptul de a mai lua doctoranzi, decat doar sa-i lichidez pe cei pe care ii am”, a declarat Victor Nastase, care are sub indrumare patru doctoranzi.
Ion Silion: “In Codul Muncii nu se prezinta voluntariatul"
De alta parere este insa prof. dr. Ion Silion,care dorea sa fie remunerat pentru aceasta activitate.“In Codul Muncii nu se prezinta voluntariatul. Conform legii, cand se inchide contractul intre doua parti, daca unul nu vrea sa semneze contractul, nu se mai concretizeaza. Ceea ce a si fost in cazul meu. Am ales pensia. Stiu ca am lasat trei doctoranzi, insa ei se pot transfera si la alte specializari cu o tematica asemanatoare din centrul academic din Iasi, nu neaparat la alte universitati de medicina si farmacie din tara”, a declarat prof. univ. dr. Ion Silion (nascut in 1929). In schimb, prof. univ.dr Ovidiu Baltatu, proaspat venit la UMF Iasi, replica spunand ca " un profesor nu se evalueaza prin discursm ci prin ceea ce lasa in urma". Acesta este sustinut si de rectorul Astarastoae, care avertizeaza ca trebuie respectata legea. "Am avut o grila pe care am respectat-o. Ei au fost pensionati, iar cei care inca mai exista trebuie sa-si termine indrumarea doctoranzilor. Activitatea lor este voluntara pentru ca noi i-am pensionat, au pensii mari, deci nu pot obtine salarii”, a declarat rectorul UMF Iasi Vasile Astarastoae. In prezent, la UMF Iasi, nu exista nici un conducator de doctorat in specializarea Medicina Muncii. Astfel, trei doctoranzi au ramas fara indrumator, dupa ce prof. univ. dr. Ion Silion a renuntat la calitatea sa de conducator de doctorat in cadrul universitatii. Acestia sunt obligati acum sa se transfere intr-un alt centru universitar sau la alte specializari ale UMF Iasi.
Situatia a aparut din cauza Legii 392/ 2000 (moment in care trebuiau sa aleaga intre pensie si salariu), care prevede ca indrumatorii de doctorat care depasesc varsta de 70 de ani pot sa desfasoare aceasta activitate voluntar, universitatile fiind obligate sa le acorde doar spatiu de lucru. "La UMF Iasi, toti conducatorii de doctorat care depasesc 70 de ani sunt voluntari. Ceilalti sunt platiti in functie de numarul de doctoranzi pe care ii au sub indrumare. La opt doctoranzi primesc 10 milioane lei (n.r. vechi)", a declarat ec. Daniela Drugus, directorul administrativ al UMF Iasi.
Fostul rector Carol Stanciu: "Intinerirea este normala"
Fost rector al UMF Iasi, Carol Stanciu, considera ca "intinerirea este normala. Aducerea in bloc a unor persoane care au lucrat in strainatate si a caror merite nu sunt verificate nu cred ca e o idee obligatoriu buna. Unii ar trebui adusi, dar cei care sunt profesori si acolo. Full-professor nu asistenti. Oricum cei care au facut dovada meritelor ar trebui atrasi". Acesta are in prezent sub indrumare cinci doctoranzi la Specializarea Gastroenterologie. Desi, a castigat in luna aprilie a.c. procesul in care a fost implicat cu UMF Iasi, dupa ce Senatul UMF i-a refuzat prelungirea activitatii, chiar daca acesta detine titlul de academician, profesorul Stanciu nu a fost repus in serviciu cu drepturi salariale, institutia ieseana avand drept la recurs.
Si prof.univ.dr Constantin Fatu este de acord cu acesta masura, apreciind-o ca fiind chiar "excelenta”: “Nu-i nici o problema, daca o sa fim inlocuiti. Oricum noi suntem voluntari. Eu deja lucrez la o universitate particulara (n.r. Universitatea Apollonia) si n-am nici o problema".
40 de indrumatori de doctorat ai UMF Iasi depasesc varsta legala
In acest moment, la UMF Iasi, sunt 125 de conducatori de doctorat dintre care 40 depasesc varsta legala (n.r. 70 de ani). Cei mai multi dintre indrumatori sunt la Medicina Generala (95), in timp ce la Bioinginerie Medicala exista un singur conducator de doctorat (n.r. Ion Poeata, 55 ani, specializarea Stiinte Biomedicale), fara insa nici un doctorand. Pe liste mai sunt inregistrati 16 indrumatori de doctorat la Farmacie si 13 la Medicina Dentara. In plus, dintre cei 40 de indrumatori care depasesc varsta legala, zece au peste 80 de ani. Astfel, pe lista celor care depasesc 80 de ani gasim nume ca prof. dr Dimitriu Stefan (84 de ani) care are sub indrumare patru doctoranzi cu specializarea in Boli Infectioase, prof. dr. Sava Dumitrescu (83 de ani) care are sub indrumare doar un doctorand cu specializarea in Farmacologie, prof. dr. Gheorghe Floares (83 de ani) cu patru doctoranzi sub indrumare in specializarea Otopedie-Traumatologie si prof. dr. Emanoil Grigorescu (87 de ani) cu un singur doctorand in Farmacognozie. Pe lista octogenarilor mai apar nume ca prof. dr. Victor Nastase (83 de ani) care are patru doctoranzi. Acesta, desi apare pe liste specializat in Chimia Mediului si Alimentului, indruma doctoranzi in Chimia Analitica. Pe langa acestia mai figureaza nume ca prof. dr. Antranic Negura (82 de ani) care conduce doua teze de doctorat in Obstetrica – Ginecologie, prof. dr. Constantin Romanescu (84 de ani) care conduce o singura teza in Istoria Medicinei si prof. dr. Mircea Rusu (89 ani) care indruma tezele a trei doctoranzi. Si acesta, desi apare pe liste ca fiind specializat in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala, indruma doctoranzi in Stomatologie Infantila. Ultimii doi dintre cei zece octogenari sunt prof. dr. Victor Strat (83 de ani) cu doi doctoranzi sub indrumare in Chirurgie si prof. dr. Ioan Tansanu (80 de ani) care conduce cinci teze de doctorat in Pediatrie.
Rectorul UMF Iasi are cel mai mare numar de doctoranzi sub indrumare
La UMF Iasi, numarul de doctoranzi pe care-l are fiecare conducator de doctorat variaza de la unul la 16, desi, numarul maxim de doctoranzi permis de lege este de 15. Rectorul UMF Iasi, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, indruma cel mai mare numar de doctoranzi (16 – Medicina Legala), insa acesta spune ca este "trecut pe statul de plata doar pentru opt dintre ei. Pentru ceilalti este actvitate voluntara”. Imediat dupa rector se afla prof. univ .dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara a UMF Iasi (15 – Stomatologie Generala), prof. univ. dr. Traian Mihaescu, prorector responsabil cu activitatea didactica la UMF Iasi (15 – Pneumologie), prof. univ. dr. Stanescu Ursula Helena (14 – Farmacologie), prof. univ.dr Eusebie Zbranca (14 – Endocrinologie), prof. univ. dr. George Ioan Pandele (13 – Medicina Interna, prof. univ. dr Vasile Costinescu (13- ORL), prof. univ. dr. Eugen Tarcoveanu (13 – Chirurgie) si prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu (12 – Chimia Analitica). De asemenea, la universitatea ieseana sunt cinci conducatori de doctorat care au sub indrumare cate un singur doctorand. Acestia sunt prof. dr. Sava Dumitrecu cu specializarea in Farmacologie, prof. Teodor Ciornia cu specilizarea in Medicina Legala, prof. dr. Cristina Ionescu (Istoria Medicinei), prof. dr. Constantin Romanescu (Istoria Medicinei) si prof. dr. Florentina Zenovia Pricop (Obstetrica- Ginecologie)
Burse de 1850 de lei, pentru doctoranzii de la UMF Iasi
Doctoranzii sunt 879 la numar, fiind impartiti dupa modul de inmatriculare: cu frecventa (180) si fara frecventa (699). Dintre acestia cei mai multi sunt la Facultatea de Medicina Generala (664), iar la Medicina Dentara sunt 124 de doctoranzi. Cei mai putini sunt la Farmacie (91), in timp ce la Bioinginerie Medicala exista un singur conducator de doctorat (prof. univ.dr. Poeata Ion) si nici un doctorand. La Scoala Doctorala a UMF Iasi difera si numarul de ani de studiu, in functie de anul inmatricularii. Astfel pentru cei care s-au inmatriculat inainte de anul universitar 2005- 2006 este prevazuta o perioada de studiu doctoral de 6 ani, iar cei inmatriculati dupa anul mentionat anterior parcurg o prioada de 4 ani, pana la sustinrea tezei de doctorat. Taxele de studiu sunt de 7500 de lei pentru cei cu forma de invatamant "la fara frecventa" si 6000 de lei pentru cei la "cu frecventa", fiind doar 40 de locuri la buget. Valoarea unei burse doctorale este de 1850 de lei, UMF Iasi oferind 30 de burse. Bursele fac parte din proiectul intitulat "Burse doctorale pentru cresterea competitivitatii in domeniul medical", in urma caruia UMF Iasi a obtinut o finantare nerambursabila, pe trei ani, in valoare de 6.700.736 de lei. Proiectul este unul bilateral, care are ca scop realizarea unui ghid care sa-i ajute pe doctoranzi la intocmirea tezelor de doctorat. Aceste burse sunt acordate pe o perioada de trei ani universitari, perioada in care vor face si opt luni de moblitate si in care vor primi cate 3700 lei /luna. In plus, incepand cu anul universitar urmator acestia vor putea face si cercetare in cadrul institutului de cercetare care se va infiinta la universitatea ieseana. Acesta va cuprinde cele patru centre de cercetare existente deja in cadrul universitatii si in care, pe langa ceilalti cercetatori, va desfasura activitati de cercetare si noul grup venit. / Leonas Vezeteu, Andrei Cosan
Niciun comentariu