Ieri, 26 octombrie a.c., in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi (BCU), incepand cu ora 17.00, a avut loc conferinta „Cultura si educatia -determinantele profilului unei tari”, sustinuta de Ioan Holender, director al Operei de Stat din Viena in perioada 1992-2010.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), cu ocazia festivitatilor dedicate Zilelor Universitatii. La intrunire au fost prezenti prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC si prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie, Director la Editura UAIC.
In deschidere a luat cuvantul prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie, care a prezentat personalitatea si cariera lui Ioan Holender: „Domnia sa este una din cele mai importante personalitati culturale si artistice care au pornit de aici, din Romania, si care au reusit prin munca si inteligenta.”
„Nu ne-am nascut eroi, ci pentru a supravietui”
Ioan Holender a vorbit despre diferite probleme care tin de specificul national, incepandu-si expunerea prin referinte la spatiul israelian, pentru a aduce apoi in discutie tematica nasterii culturii europene, in perioada renascentista. A continuat prin a evidentia diferite aspecte care tin de criza actuala din Grecia, dupa care s-a referit la Germania nazista (1933-1945), Franta, Polonia, Austria si Romania.
In expunerea sa, Ioan Holender a repetat ca „oamenii nu s-au nascut ca sa moara pentru o idee, nu s-au nascut eroi, ci pentru a supravietui.” El a vorbit despre formarea disidentilor si a specificat ca acest fenomen poate fi urmarit in Romania post-comunista..
In plus, invocand numele unor personalitati precum William Shakespeare, Lev Tolstoi sau Mircea Eliade, a accentuat ca statele sunt tributare oamenilor remarcabili, primii ambasadori care le fac sa fie cunoscute la nivel international. In acest context, a semnalat faptul ca in Austria se obisnuieste ca diferiti scriitori de origine poloneza, germana sau romana sa fie prezentati ca austrieci.
In incheiere, Ioan Holender a citit citeva paragrafe scrie de Lucian Boia, indemand participantii la conferinta sa se aplece cu mai multa atentie asupra acestui scriitor. Apoi a intrat in dialog cu publicul din sala, raspunzind la intrebari. Astfel, a mai precizat ca George Enescu nu este cunoscut la nivel international, iar problemele actuale care tin de imaginea Romaniei sunt accentuate de comportamentul anumitor minoritati. De asemenea, a catalogat „ Institutului Cultural Roman„ ca fiind “o institutie la fel de inerta ca personalitatea care o conduce”.
Ioan Holender s-a aflat in Iasi pentru a sustine in perioada 25 – 27 octombrie a.c. cursul intensiv de management cultural international la UAIC.
Madalina Fintinariu
Niciun comentariu