Miercuri, 30 mai 2018, în intervalul orar 10.00-12.00 a avut loc loc Conferinţa „România în NATO – 14 ani”, în Aula „Mihai Eminescu” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (UAIC). La eveniment au fost prezente aproximativ 100 de persoane, printre care s-au numărat și militari din Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” de la Iaşi. De asemenea, au fost invitați Mihai Chirica, primarul Iașului, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, prefectului județului Iași, Marian Șerbescu, Ioana Raiciu, expert în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), generalul de brigadă Dragoș‑Dumitru Iacob din cadrul Statului Major al Apărării și Colonelul Remus Bondor, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” de la Iaşi. Discuțiile au fost moderate de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, de la Facultatea de Istorie din UAIC.
Conferința a început cu un video introductiv despre ce înseamnă NATO și ce reprezintă această alianță politică și militară pentru cele 29 de state membre, inclusiv pentru România, care a aderat în 2004.
Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a vorbit, în deschiderea evenimentului, despre siguranța națională, despre pace și despre riscurile pe care și le asumă militarii care fac parte din NATO cînd merg în misiuni, menționînd că, „dacă vrei ca lucrurile să rămînă la fel, trebuie să faci schimbări. România a făcut schimbări foarte importante din 1989 pînă acum, iar schimbările sînt două: în martie 2004 a ratificat tratatul de aderare la NATO, iar pe 1 ianuarie 2007 a devenit stat membru al UE. Toate aceste lucruri au un preț, schimbarea are un preț, pacea are un preț, la fel ca și siguranța națională”.
Primarul Mihai Chirica a menționat că tratatul de înființare a NATO garantează în statele membre, principii de bază fără de care nu mai poate exista o societate modernă, precum democrația, libertatea individuală, statul de drept sau colaborarea economică. Acesta a vorbit despre actele de terorism pe care NATO le combate și despre faptul că după aproape 7 decenii de la înființare, această organizație „a depășit cadrul instituțional al unei alianțe defensive clasice impotriva unui inamic clar definit.” De asemenea, primarul a afirmat că „evoluțiile intervenite în întreaga lume după septembrie 2001 au făcut necesară schimbarea conceptului de securitate colectivă și a inclus crearea unui mod de acțiune flexibil și interoperabil a trecererii de la acțiunea reactivă la posibilitatea de a reacționa proactiv pentru combaterea teorismului internațional și a rețelelor criminale”.
Conferința a continuat cu discursuri ale reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, Statului Major al Apărării și comandamentului Brigăzii 15 Mecanizată „Podul Înalt” de la Iaşi.
Ioana Raiciu, expert MAE, a susținut conferința intitulat „NATO – azi”, în cadrul căreia a vorbit despre componenta strategică a alianței, menționînd că aceasta a demonstrat deseori că reprezintă o organizație de asigurare a păcii colective. „Capacitatea de adaptare a NATO este principalul avantaj competitiv al alianței în raport cu alți actori internaționali”, a menționat Ioana Raiciu. De asemenea, aceasta a pus accentul pe faptul că unul dintre obiectivele strategice ale României este „consolidarea noastră ca actor în cadrul NATO, adică să transmitem mesaje concrete cu date cît mai corecte, care să capteze atenția, să poată schimba mentalități și idei preconcepute sau chiar să combată idei false promovate mai ales în mediul online”.
Generalul de brigadă Dragoș‑Dumitru Iacob, din cadrul Statului Major al Apărării, a vorbit despre participarea Armatei României la misiuni și acțiuni NATO și a pus accentul pe fenomenul de adaptabilitate pe care această organizație îl are prin faptul că se poate acomoda permanent, oriunde și oricînd este nevoie să acționeze. Acesta a menționat că două dintre cele mai mari și mai importante misiuni ale României au fost: „NATO – RSM” din Afganistan și „NATO – KFOR” din Kosovo și că rolul principal al alianței îl reprezintă protejarea cetățenilor și asigurarea stabilității țărilor. „Strategii care au înființat NATO au realizat pe atunci că nu poți opri colosul sovietic decît printr-o alianță, o alianță a oamenilor liberi, care, mai în glumă, mai în serios, s-au unit pentru același scop, după cum spune și zicala: Keep Americans in, keep Russians out and Germans down”, a afirmat generalul Dragoș‑Dumitru Iacob.
Colonelul Remus Bondor, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” de la Iași a a explicat activitatea brigăzii sale în acțiunile militare încă din 1914, de la Primul Război Mondial, cînd România nu era încă stat membru al acestei alianțe și pînă în prezent. Acesta a menționat că „de la Tratatul de Varșovia și pînă acum, putem considera că și astăzi Brigada 15 se află în continuare în proces de reorganizare, transformare și modernizare, adică noi achiziții de tehnică, adaptări procedurale și doctrinare în concordanță cu evoluția mediului strategic care este imprevizibil, complex și este caracterizat de ambiguitate pentru că în permanență trebuie să fim atenți la ce se întîmplă, ca răspunsul nostru să fie pe măsură”.
Conferinţa „România în NATO – 14 ani” face parte din campania NATO de informare publică „WeAreNATO”. Tot în cadrul acestei campanii, pe 30 mai, în intervalul orar 09.00 – 13.00, a fost organizată o expoziție de tehnică militară în „Sala Pașilor Pierduți” din cadrul UAIC.
NATO – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – este una dintre principalele organizații la nivel mondial. Aceasta este o alianță politică și militară formată din 29 de țări membre din Europa și America de Nord. Aceste țări cooperează în domeniul securității și al apărării. Astfel, NATO oferă o legătură unică între cele două continente pentru cooperarea politică și de securitate.
Niciun comentariu