Marți, 27 noiembrie, la Librăria „Orest Tafrali” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc conferința „Tradiție VS Globalizare. România în anul Centenar”, organizată de Liga Studenților de la Filosofie Iași (LSFI) din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice de la UAIC. Scopul conferinței a fost acela al generării unei dezbateri pe tema tradiției, în contextul Anului Centenar, dar și a efectelor fenomenului globalizării în contextul actual.
La întîlnire au participat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță și prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, de la Departamentul de Sociologie și Asistență Socială a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice și numeroși studenți ai aceleiași facultăți. Moderatorii evenimentului au fost studenții Marian Purcăreață și Laura Gavrilov, voluntari ai LSFI.
În deschiderea conferinței, prof. univ. dr. Cristina Gavriluță a menționat că „astăzi, tradiția beneficiază de înțelesuri diferite și pare a fi incompatibilă cu modernitatea, cu tehnologia, cu viața plină de nerv a acesteia. Totuși, într-o serie de medii culturale tradiția este suprasolicitată. Așadar, avem două atitudini, una de respingere fără echivoc și una de îmbrățișare, fără limite”. Aceasta a menționat că niciuna dintre cele două atitudini nu este bună. „Există tradiție fie că vrem, fie că nu vrem; e ca și cum am nega că nu suntem copiii părinților noștri. Atitudinea corectă este valorificarea, percepută ca o lecție a firescului. Există date care trebuie valorificate, iar acestea sunt limba, credința și portul”, a apreciat prof. univ. dr. Cristina Gavriluță.
Referitor la fenomenul globalizării, a mai subliniat că se poate trăi într-un mediu global, în condițiile în care știm cine suntem și dacă suntem atenți la cum ne manifestăm atunci cînd sîntem în compatibilitate cu alt mediu cultural.
Emanuel Zanoschi, student doctorand la Filosofie și fost vicepreședinte al LSFI, a vorbit despre sensibilitatea generației moderne și despre ce însemna să fii tînăr acum 100 de ani „Nu însemna să te întinzi dimineața din pat pînă la birou și să îți iei telefonul, ci însemna să pleci pe front, pentru că România noastră nu a apărut din neant, ea a fost realizată prin multe sacrificii”.
Conferința a continuat cu luarea de poziție a prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, care a a spus că, din punctul său de vedere, a fi român înseamnă „a-ți asuma cinci elemente: creștinismul, teritoriul, familia, limba și respectul pentru strămoși”. În același timp, un român se poate considera european atunci cînd se raportează „la valorile comune”. De asemenea, a adus în discuție cartea sa Globalizare și identitate națională, făcînd trimitere la ceea ce se studiază astăzi în licee.
Liga Studenților de la Filosofie este o asociație non-guvernamentală de la UAIC, ce a luat ființă în anul 2015, reunind trei asociații studențești din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social Politice, cu scopul de a crea o singură organizație, mai puternică, capabilă să-i reprezinte pe studenți și să le asigure oportunități de dezvoltare personală și profesională.
Niciun comentariu