Ieri, 12 aprilie a.c., de la ora 18.00, in Aula Magna a Universitatii “Al. I. Cuza” (UAIC) din Iasi a avut loc conferinta cu titlul „Smerenia – masca sau traire?”, organizata de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani (ASCOR). Invitatul evenimentului a fost Prea Sfintitul Parinte Nicodim Nicolaescu, Episcopul Severinului si Strehaiei.
In deschiderea evenimentului a vorbit Dimitrie Raducu Barabula, coordonatorul departamentului Credinta-Cultura din cadrul ASCOR Iasi si moderatorul conferintei. Acesta a facut o scurta introducere a temei, atragand atentia asupra ispitei credinciosilor de a practica falsa smerenie. „Constatam, adesea, ca suntem falsi, ne punem masti prin care vrem sa parem mai buni, mai rabdatori, mai deschisi fata de cei din jur. Astfel, ajungem sa traim o viata dubla” a spus acesta.
In acest sens, Prea Sfintitul Nicodim Nicolaescu a explicat diferenta semantica des intalnita dintre termenul de „smerenie” si cel de „umilinta”.”Smerenia nu este acelasi lucru cu umilinta. Smerenia are un sens mai profund, nu este chiar sinomica nici cu acest cuvant laic, modestia, dar si la noi s-a pastrat in manastire expresia “a smerit-o”, adica atunci cand Dumnezeu lasa pe cineva. De aceea si Mantuitorul a zis ca cine se va smeri se va inalta pe sine, cu sensul ca va fi umilit”, a explicat Preasfintia Sa. Pentru a-si intari afirmatia, parintele a facut numeroase referiri la viata din manastiri si la incercarile peste care trebuie sa treaca monahii din cele mai vechi timpuri si pana in prezent in dobandirea acestei virtuti. De asemenea, P.S.
Nicodim Nicolaescu a tras atentia asupra faptului ca respectarea poruncilor este obligatorie pentru orice crestin si ca nu doar pentru cei din mediul monahal. „S-a cam obisnuit astazi sa se lase nevointele si implinirea poruncilor lui Dumnezeu numai pe seama manastirilor, a fratilor, a parintilor sau cel mult a preotilor de la parohii. Nu. Obligativitatea implinirii poruncilor o au toti deopotriva, toti cei botezati”, a precizat acesta.
„Razboiul vine intre si cu cei apropiati”
Mai mult, parintele a subliniat ca adevarata smerenie se arata in fata celor apropiati si tocmai de aceea si ispita falsei smerenii este si mai mare. „In general, noi avem un grup restrans de persoane cu care comunicam. Razboiul vine, astfel, intre si cu cei apropiati”, a punctat acesta. In continuare, a vorbit despre puterea de a ierta, constatand raritatea folosirii cuvantului „iarta-ma” in vietile crestinilor. „Este foarte important sa rostim in familie « Iarta-ma » pentru ca prin rostirea lui aducem pace in suflet. Daca insa celalalt nu vrea sa ne ierte, nu trebuie sa renuntam, sa spunem ca ne-am facut datoria si atat. Nu. Trebuie sa suferim pentru el, fiindca nu-si da seama de ceea ce face”.
Spre sfarsitul conferintei, invitatul a prezentat mai multe citate legate de smerenie apartinand lui Iisus Hristos, Sfantului Pavel, Sfantului Maxim Marturisitorul, Avva Dorotei, Sfantului Ioan Scararul si altii. In incheiere, parintele a comparat smerenia cu o tehnica agricola, indoirea unui vlastar drept , la capatul caruia se leaga o piatra pentru ca ulterior acesta sa dea roade. „Tot astfel trebuie sa fim si noi in fata lui Dumnezeu. Sa invatam de la Iisus Hristos asa cum spunea chiar el: «Invatati de la mine ca sint blind si smerit cu inima»”, a conchis Preasfintia Sa. Conferinta s-a incheiat cu o sesiune de intrebari adresate de public invitatului.
Acesta intalnire a fost ultima dintr-o serie de patru conferinte adunate sub titlul „Invierea lui Hristos – izbavirea de intristare” care au avut loc cu ocazia apropierii Sfintelor Pasti. ASCOR-ul organizeaza in fiecare an asemenea evenimente cu prilejul sarbatorilor pascale.
Alina-Andreea Hliban
Roxana Maciuca
Teodora Mereuta
Niciun comentariu