Joi, 17 noiembrie, de la ora 19:00, în Amfiteatrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași a avut loc o conferință organizată de membrii Cercului Studențesc de Neurochirurgie, avînd ca temă „Supremația creierului – ubicuitatea matematicii”, susținută de conf. univ. dr. Marcel Roman, profesor de matematică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Printre invitați s-au numărat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, fost Ministru al Cercetării și Inovării, neurochirurgul Bogdan Iliescu, prof. Anca Elena Lungu, cadru didactic asociat la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA). La discuții au participat și studenții din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF).
Conf. univ. dr. Marcel Roman a vorbit despre importanța creierului pentru specia umană în relație cu matematica. „Intenția este de a face o scurtă incursiune în matematică și de a conexa acest organ fascinant, care este creierul, cu ceea ce ne face pe noi să fim specia supremă. Bineînțeles că noi nu sîntem nici cei mai rapizi, nici cei mai puternici sau buni cățărători, dar cu toate astea sîntem specia care domină, iar lucrul acesta se întîmplă datorită faptului că ne folosim creierul. Este organul care, practic, a făcut diferența în evoluția omului, iar din acest punct de vedere am ajuns să putem comunica, să facem diferite meserii, am fost capabili să construim strategii cu care să doborîm competitori mult mai puternici din alte specii. Toate acestea au fost posibile doar din motivul că ne-am folosit creierul”.
În continuare, el a amintit despre abstractizare, ca fiind „cea mai avansată dintre caracteristicile creierului”, subliniind și importanța acesteia: „Nevoia de a număra și de a măsura a fost aceea care a condus la prima abstractizare și anume apariția numărului. Această caracteristică ne-a făcut să înțelegem natura din jurul nostru și să facem ca toate aceste lucruri să poată fi folosite de noi și în alte moduri, reușind să particularizăm, analizăm și sintetizăm”.
Profesorul Roman a amintit două citate celebre a doi matematicieni – „Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul” (Galileo Galilei) și „Matematica este regina științelor, iar aritmetica regina matematicii” (Karl Gauss). Tot el a precizat că matematica este peste tot în jurul nostrul, „este prezentă în toate ecuațiile proceselor, aplicații și în tot ce ne înconjoară”.
„Eu cred că, într-adevăr, creierul este ceea ce ne face pe noi, oamenii, să putem controla ce se întîmplă pe pămînt. Este posibil ca tocmai creierul să fie cel care într-o amenințare majoră, de tipul unui meteorit de mari dimensiuni care amenință pămîntul, să fie cel care ne salvează. Creierul este cel mai fabulos organ, care ne ajută să fim specia supremă pe acest pămînt”, a încheiat profesorul Marcel Roman.
Evenimentul s-a terminat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri pe baza curiozităților legate de matematică.
Centrul Studențesc de Neurologie este o comunitate studențească ce reunește pasionații de neurochirurgie, neurologice, neuropsihiatrie și neuroștiinte. Comunitatea a fost înființată în 2010, de către studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din lași.
Niciun comentariu