În Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), a avut loc azi, începînd cu ora 14.00, conferința „Un nou organ al corpului uman” susținută de prof. univ. dr. Ioana Grigoraș. Evenimentul a fost organizat cu prilejul zilelor UMF Iași, în cadrul seriei Conferințele „Grigore T. Popa”.

În deschiderea conferinței, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași a evidențiat activitatea profesională și academică a invitatei. Introducerea ei a fost realizată într-o manieră umoristică prin intermediul unei întrebări retorice: „Cine nu o cunoaște?”. Rectorul UMF Iași a subliniat că tema conferinței „are un titlu foarte provocator, care naște curiozitate”.

„Cînd am acceptat să țin această conferință, m-am gîndit așa: nu pot să vorbesc decît despre ceea ce știu. Deci lista de opțiuni s-a redus vertiginos la trei: medicină, tenis și dans”, a spus prof. univ. dr. Ioana Grigoraș. Subiectul ales a fost unul din medicină și preocupă întreaga populație – microbii, astăzi văzuți ca niște inamici. „Trăim într-o lume cu preocuparea obsesivă pentru dezinfectanți. Uitați-vă la reclamele de la televizor și veți vedea că am dreptate!”, a subliniat prof. Grigoraș, apreciind că trebuie o schimbare de mentalitate asupra modului cum percepem microbii.

Invitata a explicat ce înseamnă termenul de microbiom (o comunitate de microbi care se află în corp) și a arătat că nu genele moștenite ne oferă unicitate, ci tocmai microbiomul, diferit de la persoană la persoană. Potrivit profesoarei Ioana Grigoraș, 90% dintre bolile pe care le dobîndim pe parcursul vieții se află în strînsă legătură cu microbiotele, care, majoritar, se regăsesc în zona intestinală. Au fost ilustrate funcțiile microbiotei intestinale, respectiv relația între microbiotă și celelalte organe ale corpului. Un alt aspect ilustrat a fost acela că microbiota intestinală influențează sistemul umanitar al organismului și începe să funcționeze chiar înainte să ne naștem. Vorbitoarea a expus ideea că acest „nou organ” joacă un rol important în cazul unor boli, precum diabet, astm și poate avea un impact asupra depresiei.

„Apare o nouă noțiune în medicină – boli asociate microbiotei. Așadar, putem compara microbiota cu un nor a cărei compoziție și structură este în continuă mișcare. Astfel, «noul organ al corpului uman» este microbiota”, a precizat, în final, susținătoarea conferinței.

În încheiere, rectorul Viorel Scripcariu i-a oferit profesoarei Ioana Grigoraș o diplomă, iar publicul i-a putut adresa întrebări.

Prof. univ. dr. Ioana Grigoraș este șefa secției Anestezie – Terapie Intensivă a Institutului Regional de Oncologie. Senatul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău i-a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa în luna octombrie 2023.