Ieri, 5 mai a.c., de la ora 18.00, in sala “Iustin Moisescu” a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a avut loc conferinta “De la moarte la viata si de la pamant la Cer”, organizata de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) filiala Iasi. Invitatul evenimentului a fost scriitorul Constantin Ciomazga.

In deschiderea manifestarii a luat cuvantul Dimitrie Raducu Barabula, coordonatorul Departamentului Credinta-Cultura din cadrul ASCOR si moderatorul conferintei. El a facut o introducere a temei, spunand ca : “Imi este greu si dificil sa inteleg cum, prin moarte, ajungem la cineva, la insasi Viata, care este Domul Nostru Iisus Hristos.” A urmat prezentarea invitatului care “a debutat ca scriitor sub numele Cornel Cupsa publicand tablete satirice, eseuri si versuri in presa vremii dintre anii 1980-1990. Activitatea sa profesionala a fost rasplatita cu numeroase premii, printre care premiul “Marconi” pentru activitate publicistica, premiul Ascociatiei Jurnalistilor Europeni, premiul Asociatiei “21 Decembrie”.

“Invierea Lui nu are sens decat prin invierea noastra”

La inceput, Constantin Ciomazga a adresat o intrebare retorica si anume: “Ce mai inseamna pentru omul veacului acestuia, tulburator si meandric, invierea lui Hristos?”, mentionand mai apoi ca lumea noastra este “profund ranita de duhul mortii”. Invitatul a subliniat ca adevarata insemnatate a Invierii Domnului a fost aceea de a ne salva pe noi din Iad, “Invierea Lui nu are sens decat prin invierea noastra”, a adaugat scriitorul. In completarea celor spuse mai inainte, Constantin Ciomazga a atras atentia asupra unui aspect foarte important: “Crestinismul, in integralitatea splendorilor lui, ar putea deveni o utopie daca nu ar pune in miscare cele doua actiuni fundamentale si existentiale: unificarea si tamaduirea.”Apropiindu-se de tema mantuirii, invitatul a comparat-o cu o constuctie sustinuta de sapte coloane. In cazul de fata este vorba de cei 7”S”. “Primul S vine de la sinceritate. Nu putem construi nimic temeinic si serios pe neadevar” a mentionat acesta. “Al doilea S vine de la simplitate. Noi traim in veacul acesta si toata viata noastra este un complex din ce in ce mai complicat” a mai explicat invitatul. “Al treilea S vine de la smerenie pentru ca smerenia e un dar de la Dumnezeu”, a mentionat scriitorul si a evindentiat stransa legatura a smereniei cu sinceritatea si simplitatea. Ajuns la cel de-al patrulea S, si anume sapienta, intelepciunea, invitatul a spus ca “nu va ajunge omul la intelepciune decat lucrand la celelalte coloane.” Facand legatura cu al cincilea S, sfintenia, Constantin Ciomazga a atras atentia ca “ne referim adesea la sfintenie ca la ceva distant, ca la un Dumneseu distant, exterior, nu un Dumnezeu care e aici, cu noi in orice clipa.” Ultimele doua coloane, silinta si staruinta sunt strans legate de primele cinci pentru ca, spune invitatul, “sa ne silim, asadar, in staruinta si sa staruim in silinta spre a dobandi rezultatele lucrului pe simplitate.”

“Nu-L va afla pe Dumnezeu cel ce nu s-a cunoscut pe sine”

In continuare, invitatul a vorbit de cele patru tipuri de impacari necesare oricarui crestin: impacarea cu Dumnezeu care duce la pace, impacarea cu noi insine pentru ca este generatoare de tihna, impacarea cu aproapele pentru a primi dragoste si impacarea cu lumea din care rezulta bucuria. In sustinerea acestor idei, scriitorul a prezentat un citat din Cuv. Teognost: “Nu-L va afla pe Dumnezeu cel ce nu s-a cunoscut pe sine.” Mai mult, invitatul a spus ca “omenirea n-ar fi in incurcatura aceasta in care se afla astazi daca ar fi fost atenta, daca ar fi lucrat in chip serios la ceea ce se cheama mantuire.”

In final, invitatul a dat un raspuns intrebarii referitoare la insemnatatea Invierii lui Hristos, adresata la inceputul conferintei: “ma tem ca a fost redusa, cu adevarat, la un lucru ritual, jenant de formal.” Conferinta s-a inchiat cu o sesiune de intrebari. La iesirea din sala, cei prezenti au putut cumpara cartea “Lucrarea” apartinand lui Constantin Ciomazga.

Aceasta conferinta a fost prima dintr-o serie de conferinte reunite sub numele “Bucuriile Invierii”, organizate de ASCOR Iasi.

Alina-Andreea Hliban

Teodora Mereuta