Joi, 16 noiembrie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc conferința „Hipnoza, între mit și adevăr științific”, susținută de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, președintele Colegiului Psihologilor din România. La conferință au participat aproximativ 200 de persoane.
Evenimentul s-a desfășurat în două părți. În prima parte, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, a povestit cum în urmă cu 40 de ani, pe cînd era încă în anul VI de studii, profesorul Petre Brînzei (reputat psihiatru român – n.r.) a ținut unul dintre cursurile de psihiatrie în amfiteatrul de la Spitalul Socola. „Era un curs de hipnoză, la care participase, ca și astăzi, un întreg amfiteatru”. Rectorul Viorel Scripcariu i-a mulțumit invitatului pentru că a acceptat invitația de a conferenția și i-a înmînat o diplomă care să-i amintească de acest moment.
Profesorul Dafinoiu și-a început prelegerea cu sublinierea că omul este singura ființă hipnotizabilă, pentru că doar el poate confunda ficțiunea cu realitatea. În plus, a mai adăugat acesta, oamenii au nevoie de mister, „pentru că, după cum spunea Petre Țuțea, adevărul oferă certitudine, însă de cele mai multe ori oamenii nu pot trăi doar cu certitudini. Ei au nevoie de speranță, iar singurul lucru care le poate oferi speranță e misterul. Iar hipnoza a avut, are și va avea suficient mister pentru a mobiliza resurse extraordinare în fiecare din noi”.
Atenția publicului a fost maximă mai ales în momentul în care prof. Dafinoiu a explicat că ceea ce în Biblie se cheamă extaz, în realitate e o stare de transă hipnotică. Transa la care face referire Biblia este o transă orientată către exterior, către Dumnezeu, în timp ce transa practicată de hipnoterapeuți e orientată către individ.
Invitatul a vorbit, de asemenea, și despre cele trei mituri care au legătură cu hipnoza: mitul controlului total, mitul regresiei în vieți anterioare și mitul depășirii limitelor capacităților normale. „Cel mai întîlnit, mitul controlului total, se referă la persoanele care se tem de hipnoză din pricină că și-ar pierde orice capacitate de autocontrol și s-ar angaja în comportamente pe care în alte condiții nu le-ar face”. Aici, prof. univ. dr. Ion Dafinoiu a mai precizat că depresia și anxietatea sunt transe negative. O persoană depresivă sau anxioasă nu mai reacționează la realitatea prezentă, ci la reacțiile propriei minți. „Aceștia nu trăiesc în prezent. Anxioșii se luptă cu balaurii viitorului, iar depresivii cu regretele trecutului. Iar ei trebuie scoși din această transă, pentru că mintea care făurește balauri poate să făurească și munți de aur”, a mai spus profesorul Dafinoiu.
În a doua parte a evenimentului a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. Chestionat de către un cadru didactic cum vede utilizarea hipnozei în pedagogie, Ion Dafinoiu a replicat că „un cadru didactic bun induce o transă”. El le-a spus generațiilor sale de studenți că în fața unui amfiteatru cu studenți plictisiți îl apucă și pe el plictiseala, iar ideea de bază ar fi că dezvoltarea se face împreună. „Studenții ne provoacă pe noi și noi îi provocăm pe studenții noștri. Cu alte cuvinte, nu doar studentul trebuie să intre în transă, ci și cadrul didactic. Iar lucrul acesta este influențat de motivație, ca în orice terapie de altfel”.
Conferința s-a încheiat cu îndemnul prof. univ. dr. Ion Dafinoiu de a rămîne veșnic în transa care ne provoacă lucrurile bune pe care le facem.
Niciun comentariu