Sîmbătă, 9 noiembrie, în Sala „B.P. Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc conferința „Deriva conservatorismului și criza firescului. Plecarea lui Ronald Reagan”, susținută de jurnalistul Sever Voinescu. Evenimentul a fost organizat de „Dilema Veche” și „Ziarul de Iași”. Invitatul a dialogat apoi cu Alexandru Lăzescu, analist politic ieșean. Cei doi au oferit perspective asupra temei puse în discuție, iar la final a avut loc o dezbatere cu publicul.
Au fost abordate subiecte precum conservatorismul, alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii (SUA) și felul în care ne influențează acestea, istoria Americii, făcîndu-se trimiteri la Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte al SUA.
În deschidere, Alexandru Lăzescu a motivat susținerea acestei conferințe, menționînd că se împlinesc 20 de ani de la moartea lui Ronald Reagan: „Plecînd de la aceste două decenii de la dispariția unui mare președinte american cu o amprentă importantă asupra istoriei, merită să avem această discuție pe care o propune Sever despre Ronald Reagan și ce s-a întîmplat cu mișcarea conservatoare în această perioadă.”
În prima parte a conferinței, Sever Voinescu a vorbit despre alegerile prezidențiale ce au avut loc recent în SUA și despre opțiunile pe care le-au avut americanii la vot: „Americanii au avut de ales între un bărbat complet lipsit de valori și o femeie cu un set puternic de valori, dar printre cele mai periculoase din omenire. Donald Trump poate fi orice, Kamala Harris nu putea fi decît un singur lucru și ambele variante sînt îngrijorătoare”. A continuat prin a spune că Trump nu este potrivit pentru rolul de lider conservator, iar Kamala Harris este propunerea democraților împotriva lui Trump.
A făcut o comparație între Ronald Reagan și Donald Trump, luînd în considerare trecutul lor, familia, exprimarea în vorbire, stilul fiecăruia, convingerile lor legate de politicile externe și viziunea lor asupra lumii: „Cred că diferențele dintre liderul acestei mișcări din anii ’80, care era Ronald Reagan și liderul acestei mișcări de azi, care e Donald Trump sînt evidente”. Cu toate că amîndoi sînt populiști, Sever Voinescu suține că aceștia se diferențiază prin tipul de populism – bun și rău, asociindu-l pe cel din urmă cu Trump.
Alexandru Lăzescu a vorbit despre noua dreaptă a lui Ronald Reagan, mișcarea „woke” și despre cum ne raportăm la aceasta. Apoi a prezentat ideile sale esențiale – antiglobalismul și reindustrializarea americii, raportarea la stat și elitele din zona politică, a corporațiilor, academică și culturală: „În momentul ăsta, mișcarea politică care l-a folosit pe Trump ca o ancoră este mult mai consistentă, mult mai aplicată și are un pact ideologic pe care merge.”
Spre final, discuția a fost deschisă către public, iar două persoane și-au împărtășit opiniile despre temăși au intrat în dialog cu invitații.
Conferința a fost organizată în cadrul evenimentului „Zilele Bibliotecii Centrale Universitare «Mihai Eminescu» Iași”, care s-a desfășurat în perioada 4-9 noiembrie.
Niciun comentariu