John S. Micgiel, profesor invitat la Universitatea din Varșovia, a susținut pe 9 octombrie, în sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, conferința cu titlul „Alegerile prezidențiale din SUA și impactul rezultatelor lor asupra Europei Centrale și de Est”. Discursul s-a axat pe analiza politică a Americii contemporane și prin perspectivele istorice.
Evenimentul a fost organizat de UAIC în colaborare cu Universitatea din Varșovia, Centrul de studii Est Europene. În prezența unui public nu foarte numeros, Micgiel, cunoscut pentru expertiza sa în studii internaționale și istoria relațiilor politice, a abordat teme legate de evolutia din politica SUA, cu accent pe rolul președinților și diplomaților americani șa nivel global. Un punct central al prezentării a fost corelația dintre experiența politică și capacitatea de a încheia compromisuri, fapt exemplificat prin cariera lui Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite. Micgiel a subliniat că „succesul lui Biden a venit nu doar din experiența acumulată în Senat, ci și din abilitatea de a coopera cu oponenți politici pentru a atinge obiective importante”.
Profesorul a explicat cum Joe Biden, pe parcursul carierei sale politice, a demonstrat o capacitate de a naviga prin complexitățile legislative. A adus în discuție un exemplu relevant, referindu-se la tratativele purtate de Biden pentru a obține votul favorabil al senatorilor din state cu interese divergente, cum ar fi negocierile în jurul politicii de sănătate sau al reformei sistemului de justiție. „În aceste momente, abilitatea de a construi relații de încredere și de a oferi pork-barrel (finanțări pentru proiecte locale) a fost esențială”, a explicat prof. univ. dr. John S. Micgiel.
În conferința susținută, el a evidențiat și rolul femeilor în politică, aducînd în discuție ascensiunea unor figuri precum Kamala Harris, vicepreședinta SUA. El a vorbit despre criticile aduse acesteia, multe dintre ele avînd o tentă sexistă, și a subliniat felul în care Harris a devenit un simbol al diversității în politică.
Punctul culminant al conferinței a fost încercarea de a răspunde la întrebarea privind speranța pe care o aduce Kamala Harris cetățenilor, în special în contextul în care s-a realizat o donație de 8 miliarde de dolari către Ucraina, în defavoarea populației din SUA, care a fost lovită de inundații majore. Acesta nu a putut oferi un răspuns clar, generînd alte întrebări în rîndul participanților, care au început să își exprime opiniile asupra acestui subiect.
Discuțiile purtate cu prof. Micgiel au provocat reflecții interesante asupra modului în care politica americană a evoluat, atît din perspectiva egalității de gen, cît și a diplomației internaționale. De asemenea, profesorul a oferit o paralelă între politica internă americană și momente cruciale din istoria Europei de Est, subliniind lecțiile pe care acestea le pot oferi pentru viitoarele alegeri.
Evenimentul a oferit prilejul de a reflecta asupra evoluțiilor politice globale, lăsînd în sală o tensiune în rîndul participanților.
Profesorul John Micgiel este istoric și expert în istoria modernă a Europei Centrale și de Est. Interesele sale de cercetare se concentrează pe politica internațională și relațiile dintre Statele Unite și Europa Centrală.
Niciun comentariu