Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” și Institutul de Arheologie ale Academiei Române, Filiala Iași organizează, în perioada 1-2 noiembrie, Conferința „Cîmp de bătălie, ocupație și incertitudine (geo)politică: Moldova în 1944”. Aceasta va avea loc în pavilionul C al Institutului de Istorie.
„Scopul conferinței este în primul rînd acela de a aduce în spațiul public o temă pînă acum ignorată, aceea a situației Moldovei în anul 1944. Pe teritoriul Moldovei, dar îndeosebi în jurul Iașului, s-au dat lupte foarte grele, care au lăsat în urmă mii de victime, pagube materiale importante, au distrus sate, orașe și au trimis zeci de mii de oameni în refugiu. Toate acestea au marcat pentru totdeauna evoluția ulterioară a orașului Iași și a Moldovei. În cadrul conferinței, noi vrem să punem în discuții toate aspectele ce țin de acest an foarte important din istoria regiunii noastre. Anul viitor va fi publicat un volum care să reunească lucrările acestei conferințe”, a declarat cercetătorul Alexandru Dumitru Aioanei, membru în comitetul de organizare al conferinței.
În prima zi a conferinței vor fi susținute 20 de prezentări de către istorici, antropologi și arheologi din România, Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. A doua zi, participanții de la conferință vor vizita linia frontului, în zona pădurii Mîrzești și a satului Ulmi.
Aceasta este una din conferințele tematice pe care institutul le organizează pe lîngă cea anuală.
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu