UniversitateaTehnica “Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi a fost ieri,13 decembrie, gazda unei conferinte de presa ce s-a desfasurat sala “Dragomir Hurmuzescu” din corpul Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata (FIEEIA), de la ora 10.30.
Conferinta a fost sustinuta de prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, decanul FIEEIA, prof. dr. Dorin Dumitru Lucache si conf. dr. ing. Cristian Haba, tema fiind proiectul “Autoclusters”, de dezvoltare a industriei automobilelor hibride. „Acest proiect este unul reprezentativ pentru universitatea noastra, pentru ca implica un parteneriat cu tari din Sud-Estul Europei. Este centrat pe problematica industriei de automobile cu tot ce inseamna componente si elemente de noutate”, a precizat decanul FIEEIA.
Proiectul “Autoclusters” s-a finalizat printr-un concurs derulat la Trento, in Italia. “A fost vorba de plasarea acestor obiective de dezvoltare a industriei automobilelor intr-un parteneriat extrem de mobil, motivant si actual, care s-a referit la zona auto. Concret, in prima jumatate a acestui an s-au vandut in Uniunea Europeana peste sapte milioane de autovehicule noi, ca atare, va dati seama ca este obligatorie inovarea. Aici intrevin astfel de partenieriate, ele genereaza idei si investesc in viitor. In acest proiect, Universitatea Tehnica a intrat tocmai din dorinta de a fi parte integranta a unui «cluster», un manunchi care reuneste producatori din industria auto, dealeari strategici, unitati de cercetare-dezvoltare si in acelasi timp universitati prin colectivele lor de cercetare”, a explicat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu.
Proiecte cu fonduri europene si private
Participantii care au avut lucrari in acest concurs au primit cate o carte ce cuprinde toate lucrarile prezentate in Italia. In incheiere, decanul FIEEIA a tinut sa aminteasca despre importanta finantarii cercetarilor din domeniu. “Se observa clar lipsa competiilor finantate de bugetul statului, iar banii pentru acest domeniu inca slab dezvoltat in Romania nu vor veni de la stat. Ca atare, trebuie sa ne redirectionam spre astfel de proiecte cerute de piata pe care sa le implementam prin fonduri europene sau private. Un demers care va ajuta in aceasta directie si pe care il vom dezvolta ulterior este atragerea de studenti straini, performanti, din Orientul Apropiat, din China, din Pakistan si Magreb. Ei vor studia la noi si vor sprijini acele legaturi firesti de colaborare, de parteneriat si dezvoltare de care noi avem nevoie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu.
Adriana Danila
Giorgiana Astefanei
Niciun comentariu