Asociația Studenților la Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat joi, 25 octombrie 2018, ora 12.00, în amfiteatrul „Paul Demetrescu”, conferința „Admiterea în Barou”. Invitații, avocat Ioana-Georgiana Bîcîn, avocat Tudor Duca, prodecan Barou Iași, și avocat Diana Aștefănesei, au făcut o scurtă introducere în profesie, au explicat diferența dintre avocat și magistrat, apoi au răspuns la întrebările studenților.
„Mie mi-a fost foarte, foarte greu să fiu student la Drept”, și-a început discursul Ioana-Georgiana Bîcîin, făcînd apoi o paralelă între memoria logică și cea mecanică. „Memoria logică de care am beneficiat m-a ajutat mult mai mult în profesie decît m-a dezavantajat ca student. În profesie aveți nevoie de un raționament semi-matematic. Învățatul punctual nu mai are legătură cu situațiile în care veți fi ca avocat si va trebui să le rezolvați.”
Studenții au fost astfel susținuți să își facă un plan prin care, cu ajutorul cunoștințelor dobîndite de-a lungul studiilor de licență, să reușească pe parcurs să găsească soluții pentru rezolvarea cazurilor. Uneori, soluțiile dorite de client în rezolvarea problemei nu sînt soluții la care avocatul poate ajunge. Așadar, prezența specialiștilor la conferință a avut ca scop explicarea și găsirea diferitelor modalități prin care un viitor avocat poate să își pună problema. Relația clientului cu avocatul a fost un alt subiect abordat, aceasta fiind gestionată în timp.
Prodecanul Baroului Iași, Tudor Duca, le-a vorbit studenților prietenos și deschis, fără discurs pregătit dinainte. „Ce infracțiune este de natură să aducă atingere profesiei de avocat?”, a fost întrebarea avocatului la care nu a primit prea multe răspunsuri.
O altă curiozitate a fost legată de susținerea examenului de Barou, tematica abordată și materiile, Drept Civil, Drept Penal, Procedură Civilă, Procedură Penală și Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. S-a discutat și despre locul în care se desfășoară examenul, în București de cîțiva ani, pentru a evita disconfortului creat de comisia din alt județ în timpul desfășurării.
„Este destul de dificl să treci în cadrul aceluiași examen de la Drept Civil la Drept Penal”, a adăugat avocatul Diana Aștefănesei despre experiența susținerii pentru a doua oară a acestui examen. „Veți vedea că vă va părea rău în cazul în care se soldează cu un eșec faptul că nu ați valorificat o săptămînă în care ați fost într-o vacanță sau o zi în care ați ales să desfășurați o altă activitate”. Studenții au mai aflt că din cele 100 de grile de la fiecare materie, 30 vor fi obligatorii, examenul desfășurîndu-se în patru ore.
O altă abordare a discuției a fost importanța temei de licență în profesia exercitată, temă care nu are relevanță după absolvirea studiilor. La nivel național, 25.000 de avocați profesează, dintre care 10.000 doar în București, 1.000 la Baroul din Cluj, iar în Iași aproximativ 800. Media avocaților care intră anual în Baroul din Iași este de 25 – 30, iar în celelalte orașe din Moldova, cum ar fi Bacău, Neamț, Suceava sau Botoșani, media este de 2 – 3 avocați pe an. A fost adusă în discuție și perioada de stagiere pe care marile case de avocatură o fac, dar care nu permit stagiarului să aducă dosarul în fața Justiției.
Conferința de două ore s-a încheiat prin acordarea diplomelor de merit invitaților de către studenții Asociației la Drept.
Niciun comentariu